Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 02.07.2007 г.
На вкусни земенски кашкавал и сирене ще се кефят американците
Черна събота - двама гинат на пътя, трети бере душа
На вкусни земенски кашкавал и сирене ще се кефят американците
Юлия КУЛИНСКА
   Областният управител Иван Димитров направи вчера първа копка на модерна европейска мандра и преряза лентата на нова овцеферма в Земен. Той, заедно с народния представител инж. Ненко Темелков присъстваха на тържествен водосвет, извършен от Негово преосвещенство Величкия епископ Сионий, ректор на Софийската духовна семинария. Инвестицията е в размер на 3 млн.лева, съфинасирана по Програма САПАРД и ще отговаря на всички условия и сертификати на Европейския съюз. За собствениците на фирма "Вамид" Васил Николов и Милко Величков откриването на двата обекта е една сбъдната мечта, която ще затвори цикъла за производство и преработка на краве, овче и козе мляко. Да споделят заедно с тях приятните мигове в Земен дойдоха изпълнителният директор на Агенция по селекция в животновъдството проф. Костадин Желев
директорът на Държавен фонд "Земеделие" Петко Симеонов, кметът на Община Земен Димитър Сотиров, много гости и приятели на двамата бизнесмени.
Особено ми е приятно да съм сред всички вас, когато се ражда нещо ново, нещо, което има бъдеще, което ще придаде на Община Земен модерна, европейска визия, каза областният управител Иван Димитров. Дойде време да започнем промяната и на един от най-отдалечените от областния център градове. След броени дни започваме изграждането на пътя Земен-Байкал, в който ще бъдат вложени 6 млн. лева. До края на годината ще бъде извършена пълна рехабилитация на пътя Извор-Земен. Новите придобивки ще направят Земен атрактивно място за туристите. Заедно с народните представители от "Коалиция за България" работим много упорито за размразяването на язовир "Раянци", което безспорно ще направи Земен една от проспрериращите общини в областта. След откриването на двата нови обекта, всеки млад и инициативен гражданин на региона ще има възможност да намери своето поприще. Само преди дни имах възможгност да присъствам на подписването на Националната стратегическа референтна рамка, която отпушва финансирането на европейските пари и за 7 години ние трябва да усвоим чрез проекти около 12 млрд. евро, от които 5 млрд. евро ще бъдат насочени към подобни обекти, каза още Иван Димитров.
Освен овцефермата и мандрата, преди 2,5 години в Земен прерязаха лентата на най-модерната кравеферма в областта, която също е собственост на фирма "Вамид". На площ от 1 200 кв. метра ще се разположи новата мандра. Предвижда се в нея да се преработват всички видове млека, като след строителството й в нея три тона мляко за 8 часа ще се превръщат в сирене, кашкавал и специални млека. Амбицията на собствениците й да се работи на три смени и в нея ще бъдат ангажирани пряко около 30 души. Вече има предварителни договори за пазар на продукцията в страната. Вече изнасяме бяло саламурено сирене за Америка, откъдето има засилен интерес и към т.н "балкански" кашкавал. Мандрата ще бъде готова до края на октомври.
След като направиха първата копка, разбиха бутилка шампанско и положиха в основите на млекопреработвателното предприятие осветените от епископ Сионий камъни, гостите и жителите на Земен се отправиха към овцекомплекса, в който се отглеждат 1 350 животни. Той се състои от 11 сгради, от които 5 овчарника, 2 жилищни сгради за гледачите, сеновал, фуражна кухня, кланица за неотложно клане и млекопункт. Овцекомплексът демонстрира пред цялата ни държава, пред политиците и фермерите как трябва да се инвестира в бъдещето. Той е населен с най-високо млечните български породи овце, каквата е "плевенската черноглава" и синтитечната популация "българска млечна", която е с много висок потенциал за млечност. С откриването на овцекомплекса ще бъдат разкрити още 10 работни места.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система