Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 16.07.2007 г.
Приключи националния пленер "Бусинско лято" в Трънско
Хванаха видни софиянци да бракониерстват в Земенско
Приключи националния пленер "Бусинско лято" в Трънско
Любомира ПЕЛОВА
   Приключи пленерът "Бусинско лято", по време на който 35 керамици и живописци работиха в продължение на близо месец в красивия Трънски край. Някои от тях идват тук за пръв път, други не са пропускали пленер. Една от тях е столичната керамичка Людмила Чанкова, която досега не е пропуснала нито една възможност да поработи сред спокойствието и красотата на Знеполе. Тук, както самата тя казва, има възможност да направи неща, които не би сътворила в софийското си ателие. Този красив край я кара да се чувства абсолютно спокойна и далеч от задъханото, задушаващо дори ежедневие и напрежение в София.
Вдъхновение от природата и невероятните образци на бусинската керамична школа за творбите си е почерпил и скулпторът Красимир Кръстев. Според него това е край, зареден с положителна енергия, който трябва тепърва да бъде представен на света като едно от най-красивите кътчета на България.
Пленерът се организира от община Трън и фондация "Д-р Стамен Григоров", които имат дългосрочна програма за съвместна дейност, част от която се пеленерите в Бусинци.
Според председателката на фондацията Юлия Григорова, Знеполе предлага прекрасни възможности за селски, културен и екотуризъм, част от който може да бъде Бусинският край. От следващата година пленерът вече ще има не просто национален, а и международен характер.
Една от идеите, които ще се рализират в близкото бъдеще, е организацията на курсове по керамика на базата на бусинската школа за деца и младежи в столицата и Пернишко, които ще функционират по места почти целогодишно. През лятото малките творци поетапно ще идват в Бусинци, където ще бъдат поети от керамичката Елена Николаева. Тя живее и работи в красивото селце целогодишно и ще се занимава с групата в Трън.
Изработените по време на пленера творби ще бъдат представени на изложба за Деня на града в Трън, който се чества на 14 октомври. Неоткупената в Трън керамика и картини, сътворени по време на пленера, ще попълнят експозициите на софийски галерии и музеи.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система