Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 15.01.2008 г.
Хиляди звонци и страховити маски пречистиха земята ни за ново начало
Роми - рецидивисти отмъкнаха метални шкафове от "Комуналстрой"
Хиляди звонци и страховити маски пречистиха земята ни за ново начало
Хиляди звонци и страховити маски пречист
   Магията на Сурва завладя Пернишко
Хиляди звонци и страховити маски пречистиха земята ни за ново начало
И пак е Сурва! Студ скова земята! Хиляди звонци, хлопотари и чанове огласиха Пернишко. Пламналите огньове за маскарадния танц на маскираните озариха небето. Така е всяка година в нощта срещу 14 януари.
Стародавната традиция изкара мало и голямо по улиците и площадите. Наближаващият XVII Международен фестивал на маскрадните игри бе допълнителен стимул за атрактивна изява на сурвакарските групи.
На сурва оная вечер бе и целият кметски екип на Община Перник, който направи обиколка, за да види обреда и да поздрави празнуващите. Огромен огън бе запален пред кметството в квартал "Бела вода". Шествие води булюбашията на групата Александър Михайлов, която в пълния си състав наброява близо 100 човека. Сред тях бе и най-малкият сурвакар - 3-годишния Чавдар. Последната изява на групата е била през февруари миналата година на фестивала в Литва, припомни Галя Здравкова, секретар на НЧ "Пробуда".
Това е първата ми Сурва, като кмет на кв. "Бела вода". Преди бях един от ръководителите на групата. От малък участвам в тази традиция. И се надявам, че тя ще продължи, каза кметът Стефан Давидков. Сурвакарската група е създадена през 1964 година. Желанието им да съхранят традицията с цялата й уникалност им е донесла много награди, сред които и най-първата в първото международно участие на пернишкия фестивал.
Тътенът от "Бела вода" последва до Батановци и се смеси с грохота, предизвикан от местните носители на традицията. Празникът бе на площада, където се бяха събрали, както хора от града и околните села, така и много гости дошли да видят езическото зрелище. Вкусът на хубавата ракия на беловодчани бе допълнена с питата и баницата на читалищния секретар Марина. В Батановци стана срещата с групата на село Черна Гора. Танцуваха и най-малките сурвакари, сред които бе и 4-годишния Кирил Кирилов. Сурвакарската група на Батановци е също носител на множество награди. Сред тях е и голямата награда на 14-тия фестивал през 2002 година.
По-пътя към добруването се присъедниха и сурвакарите от Чепино. В селото се срещнаха групите на Гигинци, Долна Секирна и Елов дол. Играта на маскираните мъже е мистично единство на ритъм, звук и багри. Движейки се със специфична стъпка, те носят внушителни маски и самобитни костюми, примесени с наричания и благословии. Маските в народните вярвания защитават от зловредото влияние на "нечистите сили", а звукът на звънците, окачени около кръста на маскираните, подсилва предпазното им действие.
Сурвакарската група на Кошарево също излезе на площада на селото и се срещна с други групи от региона. Маскираните мъже благославяха всеки срещнат за здраве и берекет.
От векове земите на Пернишки регион в нощта на 13 срещу 14 януари се огласят от звъна на чанове, песни и наричания и благословии за крепко здраве, дълъг живот, берекет и сполука. Участниците изработват маските си сами или с помощта на утвърдени в селището майстори. Процесът е сложен, граничи с ритуал и е обгърнат в тайнството за външния наблюдател. Няма думи за тази магия. Каквото и да се каже е само опит да се опише пернишката Сурва. Всеки трябва да я почувства със сърцето си...
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система