Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 19.03.2008 г.
Радомирец, лежал в затвора за убийство, е килърът на Хайо
Директорите на училищата не са съгласни с предложените промени
Радомирец, лежал в затвора за убийство, е килърът на Хайо
Любомира ПЕЛОВА
   Вчера му наложена мярка да неотклонение "задържане под стража"
Иван Иванов - началник на сектор "Убийства" към Главна дирекция "Противодейсйтвие на престъпността, охрана на обществения ред и превенция" пристигна вчера специално в Перник заради първия голям пробив в разкриването на убийството на наркобоса Николай Христов-Хайо.
Пернишкият Окръжен съд вчера наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на 34- годишният Иван Цветанов Цветков от Радомир. Той е заподозрян като извършител на показния разстрел в центъра на Перник вечерта на 19-ти февруари.
Арестът стана възможен след провеждането на серия съвместни акции на трите областни дирекции на полицията в Перник, Благоевград и Кюстендил, съобщи пернишкият шеф на ОДП комисар Димитър Шереметев. Разработен е бил специален план, в реализирането на който е помагала и Главна дирекция "Противодействие на престъпността". Добрите резултати станаха възможни благодарение и на екипната работа с Окръжна прокуратура и лично с окръжния прокурор Пламен Найденов, заяви комисар Шереметев.
От началото на миналата седмица е започнал активен анализ на целия събран материал за дейността на престъпни групи, занимаващи се с бизнеса с дрога на територията на областния град. Набелязан е определен кърг от лица от т.н. активен криминален контингент, които са поставени на контрол с масово пресиране по всички линии на полицейската работа, включително и с участието на Главна дирекция "Жандармерия", заяви вчера Шереметев. Направени са били редица обиски, претърсвания и изземвания от пет адреса на тайни и явни квартири на територията на пернишкия квартал "Изток". Открити са и двете места, за които е доказано, че са използвани за обучение в стрелба в цел с огнестрелно оръжие, от които са иззети достатъчно веществени доказателства. Иззети са 120 броя бойни патрона, пушка-помпа - 12- ти калибър, пистолет "Макаров" със заличени номера с патрон в цевта, преправен като боен газов пистолет, около 60 гилзи, проектили от импровизираното стрелбище, където са се обучавали престъпниците.Иззети са и две радиостанции " Мидланд" настроени на честотата на полицията, които според дирекора на ОДП в Перник са използвани активно. Намерени са и фалшиви 100-еврови банкноти. Открити и иззети са 4 найлонови плика с анмефтамини, изпратени за анализ, три дози хероин, плик с около килограм марихуана от единия адрес, от втория количеството е над 2 кг.
Основен приоритет в работата на екипите бе убийството на Хайо, което е свързано с войната между двете банди - неговата и на наследниците на Райко Кръвта, пласиращи дрога в региона. Резултат от масираните полицейски действия е арестът на радомиреца.
Окръжният прокурор Пламен Найденов съобщи, че за наложената вчера мярка за неоклонение "задържане под стража" на Иван Цветков има достатъчно събран материал, говорещ за съпричастността му в убийството на подземния бос. Срещу него има предявено обвинение по чл.116 ал.1 т.6 и т.12 от НК за убийство, извършено в условията на опасен рецидив. Цветков е осъждан за незаконно притежание на оръжие, кражби. Преди осем години радомирецът в афектно състояние зверски преби своя съгражданин Ивайло Костадинов - Ичата, който почина след няколко дни от нанесените му тежки травми. През септември нароченият като килър на Хайо 34-годишен радомирец е излязъл предсрочно от Софийския затвор, където е излежавал наказанието за убийството на Ичата. Сега е установена и съпричастността му към показния разстрел на Хайо. Има данни от разпити на свители, резултати от физико-химически, съдебно-медицински експертизи, протоколи от огледа на местопроизшествието и от извършени обиски и изземвания, конкретни веществени доказателства. Те са достатъчно уличаващи, за да му бъде повдигнато обвинение и да бъде поискана най-тежката мярка за неотклонение, уточни прокурор №1 на Перник Пламен Найденов. Предстои изработването на обвинителия акт срещу него, събира се още доказателствен материал.
Активно се извършва и издирването на поръчителя, на останалите членове на бандата. В хода на съвместните действия на полиция, прокуратура и жандармерия са претърсени и двете заведения - дискотека "Че Гевара" и кафе "Лого" в кв."Изток", които са били оперативните центрове за разпределението на дрога и сборища на кримиконтингента. Дискотеката бе собственост на Райко Василев - Кръвта, кафенето пък е било сборния и разпределителен пункт на хората на Хайо.
Продължават масираните проверки, които трябва да докажат има ли нерегламентирани връзки между служители на ОДП с кримиконтингента. Засега няма преки доказателства за такива отношения. Срещата вечерта на 19-ти февруари между Хайо и служител на 1-во РПУ, е била разпоредена от бившия началник на управлението Владимир Васев, но тя е била с друга цел. От наркобоса е търсена информация за автора на крупна кражба, извършена ден преди това в пернишка фирма и евентуалното местонахождения на открадната скъпа вещ.
Според криминалистите Иван Цветков е човек от групировката на Райко Кръвта. Останалите заподозрени лица, по които продължават да работят екипите на ОДП, са също част от остатъците на тази престъпна групировка и са били в много близки отношения с него. Работи се и по активния контингент на Хайо.
Категорично е изяснено засега, че стрелбите и убийствата в Перник са резултат единствено и само от войната между двете враждуващи местни банди. Дрогата е вносна, съобщи комисар Шереметев, но отказа повече информация за каналите, по които влиза тя в региона.
Притеснително е, че в момента в бизнеса с дрога се появяват нови, непознати млади играчи, които са настървени да изместят остатъците от двете банди - на Райко Кръвта и на Хайо от пазара. Наскоро са засачени две млади момчета, които изземват бизнеса специално с меките наркотици. Преди дни единият от тях е хванат в Бургас с над 1 кг марихуана, която е опитал да пласира в морския град.
Днес предстоят нови тежки проверки в Перник, които ще продължат и през идните седмици, поясни комисар Шереметев. Войната с наркобандите, прекратяването на престъпната им дейност и окончателното разкриване на убийството на Хайо и опитът за убийство срещу 62-годишния баща на Райко Кръвта - Васил Арарски е под прякото наблюдение на Камен Ситнилски от Върховна касационна прокуратура.


Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система