Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 01.04.2008 г.
Оптимизирането на образователната система в Перник не се състоя
Бъдещите майки да не се страхуват от раждането
Оптимизирането на образователната система в Перник не се състоя
Любомира ПЕЛОВА
   Решенията на минипарламента - политическо гласуване на инат
Резултатите от вчерашната извънредна сесия на пернишкия минипарламент бяха ясни предварително - оптимизирането на структурата на общинската образователна система не се състоя. Вместо разумни дебати и взети на тази база решения, в т.н. пленарна зала "Панорама" в областния град се разигра политическо "помпане на мускули". Пернишките избраници от дясното и центристкото политическо пространство отхвърлиха всички предложения на червения градоначалник Росица Янакиева, които наистина биха оптимизирали училищната мрежа и биха гарантирали по-качествен образователен процес.
Съветниците се споразумяха единствено за закриването на училището в кв.Бела вода, което посещават в момента едва 30 деца и за преобразуването от СОУ в основно училище на учебното заведение в гр.Батановци.
Най-зряло вчера в заседателната зала се държа Петьо Фетфов, който припомни, че
Реформата в системата на образованието, част от която е и оптимизирането на училищната система /а такава в Перник не е правена през последните десет години/, е изключителено болезнен, но необходим процес, който е обречен на неуспех, ако не бъде постигнат политически консенсус. Ние не успяхме да убедим общественстта , че реформата се прави в името на доброто на децата на Перник и днес теглим последиците от това, бе пределно честен съветникът от "Демократи за Перник". Независимо от личната му позиция обаче, той гласува така, както гласува цялата политическа група в местния минипарламент.
Регианалиният лидер на КТ"Подкрепа" Любомир Жотев пък отстояваше тезата,, че това не е дебат на общинските съветници, тъй като те са поставени пред определени условия, приети от правителството. А правителството според него ще отпусне финансиране на общините, ако се закрият училища.
Наложи се кметът на общината Росица Янакиева да припомни азбучната истина, че че предвидените средства се дават не за закриване на училища, а за развитие на тези, които имат възможности да съществуват. Парите се отпускат за транспорт на децата до училищата и за други належащи нужди. Спорът засегна и селските училища, които според отделни местни избраници трябвало да бъдат закрити. Само че както припомониха кметовете на малки населени места, хлопне ли кепенците школото, цели семейства също ще се изселят към градовете и селата ще запустеят още повече.
Така всички говореха с грижа за бъдещето на образованието в Перник, но гласуваха решения в обратна посока.

Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система