Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 05.06.2008 г.
Губим една мотриса годишно от вандалщината в железниците
Ръководството на "Миньор" ще спонсорира баскетбола и ръгбито
Губим една мотриса годишно от вандалщината в железниците
Любомира ПЕЛОВА
   Цивилни ченгета ще дебнат край ж.п. линиите
Железниците губят по една мотриса годишно от кражби и посегателства върху инфраструктура и композициите, съобщи вчера в Перник изпълнителният директор на ИА "Железопътна администрация" Симеон Ананиев. Заедно с Гено Генов - директор "Безопасност на железопътни транспорт", той участва в работно заседание на Областната комисия по транспорта. В него се включиха и представители на Транпортна полиция, областната и общинска управа на Перник и ОДП. Сбирката бе водена от губернатора Иван Димитров.
Съвещанието бе свикано заради ръста на вандалските нападения върху ж.п. композициите и зачестилите кражби от инфраструктурата на БДЖ в областта.
През 2007 година на територията на региона са станали 18,5 процента от инцидентите в цялата страна, при които пътнически и бързи влакове са "обстрелвани" с камъни и други твърди предмети. Само през първите пет месеца на 2007 година процентът вече надхвърля 26 на сто.
Около 1 милион лева са щетите, нанесении на ж.п.транспорта от посегателства и нападения. Толкова струва една от по-малките мотриси "Сименс", уточни Ананиев.
Проблемът има и друга страна - при "стрелбата" само за година и половина са ранении над 20 пътници и служители на БДЖ.
През първите пет месеца на 2008 година двойно е скочил и ръстът на посегателства върху инфраструктурата и самите товарни композиции спрямо цялата 2007 година в Пернишко, стана ясно на вчерашната сбирка. Нападенията обикновено се извършват в отсечката между гарите Разменна и Разпределителна и в района циганските гета "Рудничар" и "Хумни дол" в Перник с една - единственна цел и тя е грабеж на товара. Способите са два - или се повреждат въздухопроводите на локомотивите, или върху релсите се слагат камъни или други едри повреди и влаковете спират принудително. Само три минути са достатъчни да бъде разтоварен вагон със скрап. Представителите на Транспортна полиция изказаха основателено съмнение, че и служители на железниците понякога играят в съучастие с мургавата мафия, защото тя разполага с точна информация за натоварените с вторичен метал композиции - обект на нападенията.
За да се ограничат бъдещите загуби, цивилни ченгета в бъдеще ще следят за "съмнително движение" в рисковите райони, решиха вчера в Перник представителите на местна и държавната власт, на железниците и на полицията.
Договорено бе и да се търси опция за бърза връзка между влаковите екипи, транспортна полиция и РПУ-тата, за да може при евентуално нападение от обирджии върху композициите да се реагира бързо.. Сега няма ефективност във взаимодействието между институциите по отношение на посегателствата върху влаковите товари. Нужни са силови мерки от полицията и точни и ясни правила от БДЖ, заяви Георги Крумов - началник сектор "Охранителна полиция".
Пернишките депутати да помогнат за промяна в законовата уредба, която вече да квалифицира като тежко криминално престъпление с висока степен на обществена опасност кражбите на траверси, крепежни болтове и други метални елементи от линиите бе договорено още вчера. В момента подобно посегателство, което може да доведе до трагични последици и човешки жертви, се третира като леко нарушение, наказвано обиконвено с глоби .Прокуратурите масово отказват да образуват наказателни производства, алармира директорът по безопасността в БДЖ Гено Генов. Според него законодателен аналог има - в Румъния вече действа специален закон, в който подобни случаи се третират като терористични актове. Трябва да се ускорят и процедурите за влязлото вече в Министерство на транспорта предложение да бъдат премахнати всички пунктове за изкупуване на скрап от районите на ж.п. гарите. Областният управител на Перник Иван Димитров се ангажира чрез местните депутати да помогне за решаване на сегашното статукво.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система