Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 26.08.2008 г.
Туберкулозни спират лечение и сеят зарази умишлено
"Люлин" надви "Миньор 1919"домакински мач
Туберкулозни спират лечение и сеят зарази умишлено
Любомира ПЕЛОВА
   Джипита включени в издирването на носители на бацила
Лични лекари ще издирват туберкулозно болни в Пернишко. Идеята е носителите на заразата да бъдат хващани със заболяване, което е все още в начална, а не в напреднала фаза, поясняват пулмолозите. И при най-малките съмнения за жълтата гостенка семейните доктори ще изпращат на специалист пациентите.
Първите добри резултати от акцията, в която са ангажирани джипитата, вече дава дори резултати. Почти няма седмица без новооткрити случаи в Перник, твърдят от ръководството на пернишката Специализирана болница за белодробни заболявания, която приема пациенти почти от цяла Югозападна България.
45 са новооткритите случаи на туберкулоза в Пернишко за първата половина на годината, при 72 за цялата 2007-ма.
Въпреки завишената на пръв поглед заболеваемост, бум няма, просто работим по-добре с общо практикуващите лекари и ефектът от това е видим, е категоричен директорът на специализираното здравно заведение в Перник д-р Александър Алексиев.
Според него основните причини за връщането на жълтата гостенка не само в Перник се крият в недохранването, стреса, зависимостта към алкохола и дрогата.
Процесът на лечение е продължителен, нужни са месеци до пълното оздравяване, пояснява д-р Алексиев. Лошото е, че не един и двама от пациентите, почувстват ли се малко по-добре, решават, че са излекувани и спират да си пият предписаните им лекарства. Макар и стабилизирани, те обаче си остават недоизлекувани. Психиката на някои от тях е толкова деформирана, че нарочно пръскат заразата, храчейки по улиците и на обществени места, облизвайки чучурите на уличните чешми. За съжаление в България засега няма законова уредба, която да принуждава носителите на общоопасни инфекции и на сериозни психични заболявания да се лекуват задължително. Дори имунизациите, включително и тази срещу ТБЦ, не са задължителни. Според лични лекари, сблъскващи се почти ежедневно с проблема, всеки родител може да подпише документ, че не желае детето му да бъде ваксинирано. Религиозони мотиви обикновено стоят в основата на подобни случаи, при които за съжаление често потърпевши са невинни деца.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система