Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 23.09.2008 г.
И Перник празнува 100 години независимост
ЦСКА победи безпроблемно "Миньор" насред "Армията"
И Перник празнува 100 години независимост
Вяра МОМЧИЛОВА
   Обсипаха паметника на Кракра Пернишки
На 22 септември перничани се събраха пред паметника на Кракра Пернишки, за да отбележат 100 - годишнината от обявяването на независимостта на България. На 22 септември 1908 година с Манифест в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Велико Търново княз Фердинанд обявява третата Българска държава за независима: "Въодушевен от това светло дело и да отговоря на държавните нужди и народно желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този ни акт ще намери одобрението на великите сили и съчувствието на целия просветен свят. Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!"
Пред паметника на Кракра Пернишки, под звуците на Духовия оркестър, бяха поднесени цветя и венци от името на кмета на Перник Росица Янакиева, на народните представители Ангел Найденов, Ненко Темелков, Симеон Василев, от името на Областния управител Иван Димитров. Председателят на Общинският съвет Добри Митрев, Прокуратурата, Областната дирекция за безопасност и защита на населението,както и представители на всички партии и движения, също застанаха с цветя и венци пред паметника, за да отбележат светлия празник.
Малко по-късно пред Общински комплекс Дворец на културата пред насъбралото се множество зам.кметът Иванчо Христов каза: По цял свят се носи- България е свободна, земята ни свободна, свободно да живеем. Тази песен се пее години наред във всички български училища. Такова е желанието на народа ни, такава е неговата воля. Нека и ние днес възкликнем с финалните думи на манифеста - Да живее независимостта на България, да живее българския народ!
Празникът продължи с концерт на Духовия оркестър и Ансамбъл за народни танци и песни "Граовска младост", а вечерта перничани се събраха отново пред Двореца на културата, за да се почувстват горди българи с музиката на Фолклорен ансамбъл "Чинари".


Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система