Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 22.10.2008 г.
Бясна лисица убиха в пернишкото село Расник
Тенисистките ни взеха общо три победи в първия кръг в "А" група
Бясна лисица убиха в пернишкото село Расник
Любомира ПЕЛОВА
   Губернаторът свика спешно и Постоянната епизотична комисия
Пернишкият губернатор Иван Димитров свика спешно вчера Постоянната епизоотична комисия заради случай на засечена от жителите на пернишкото село Расник болна от бяс лисица. В работата на заседанието се включиха представители на общините, Областната дирекция на МВР, РВМС и РИОКОЗ и на държавни лесничейства, ловнорибарски и ловни сдружения от цялата област.
Болното животно се появило в центъра на селото на 16 октомври. Държало се изключително агресивно - хвърляло се върху хората на площада, а когато те се опитали да го прогонят, влязло в двора на местния жител Лозан Асенов. Дивото животно нападнало кучето на стопанина и домашните животни в двора. Лозан разпознал симптомите на опасното заболяване у лисицата. Късмет е, че успял да я убие с попадналата му под ръка лопата преди да нарани човек или животно, разказа кметът на Расник Венцислав Любенов. Асенов веднага го уведомил за случилото се, алармирал и Регионалната ветеринарно-медицинска служба в Перник, която реагирала незабавно. Специалистите изпратили главата на убитата лисица в София за изследване и пристигнарите резултати потвърдили - убитата лисица наистина е била бясна.
Според кмета на Расник няма нахапани хора и домашни животни, но местните хора остават с повишено внимание, тъй като в селото се заговорило, че освен убитата, и друга, по-малка лисица е видяна да прескача по дворовете. Възможно е в основата на слуха да стои уплахата, възможно е и жителите на Расник да са видели едно и също животно, просто размерите му на всеки да са се сторили разалични, но оставаме нащрек, казва кметът Любенов.
Регионалната ветеринарно-медицинска служба веднага е предприела спешни мерки за да не бъде допуснато разпространението на заразата. Ваксинирани са 464 животни и е забранено придвижването им в периметър от 10 километра за срок от 30 дни. Населението на Расник и околните села е уведомено, а при поява на нетипично поведение на домашните животни да сигнализира веднага кметът на селото и ветеринарните служби. Местните хора вече са уведомени, че направените по места предписания са задължителни и трябва да се спазват, за да не допусне разпространение на заразата в областта. За да се предотврати разпространението на беса по домашните животни, областната епизоотична комисия е ангажирала с различни конкретни действия и срокове за изпълнението им всички институции, имащи отношение към проблема.
Директорът на Регионалната ветеринарно-медицинска служба д-р Милев вчера информира постоянната комисия и за епизоотичната обстановка в страната и страните от ЕС по отношение на болестта инфлуенца по птиците. Въпреки че в Пернишко досега няма нито един случай на птичи грип, комисията набеляза превантивни мерки за недопускане на болестта в региона.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система