Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 07.01.2009 г.
Гръцки бизнесмен грабна Богоявленския кръст в Перник
И през 2009 година със сигурност ще бъдем шампиони на страната
Гръцки бизнесмен грабна Богоявленския кръст в Перник
Любомира ПЕЛОВА
   Миряни се държаха в храма като на пазар
Гръцкият бизнесмен Ставрос Андониус Карбидис грабна Богоявленския кръст в централния пернишки храм "Св.Иван Рилски" вчера.
Заради минусовите температури сутринта в Божия храм бяха влезли едва петдесетина миряни за празничната служба, но малко след 10 часа черквата се препълни с перничани, дошли да вземат светена вода и да запалят свещичка за здраве.
Тържествения Богоявленски водосвет отслужиха свещениците Николай, Борис и Бойко.
В Перник от десетилетия кръста се откупува, а парите се използват за поддръжката на храма. Тази година наддаването започна от 10 лева и стигна до 500, които даде гръцкият бизнесмен. Той е от Солун, където живее семейството му. Бизнесът му обаче е изцяло в България. От 15 години той го развива успешно, инвестирайки в производството на мебели. Фирмата му "Рапид груп" има цехове в София и Перник, но най-натоварено е производството в Радомир. В цеха там работят близо 50 човека, разказа Ставрос Андониус. Той добави, че още миналата година имал желание да отнесе кръста на Йордановден в дома си, но не му била ясна процедурата. Сега обаче щастието му се усмихна и символът на християнската вяра ще престои в дома му 40 дни, каквато е традицията.
Бизнесменът е дълбоко вярващ, правил е много дарения за храмовете в Гърция и България, помагал е и на пернишкия храм "Св.Иван Рилски" заяви отец Николай.
По традиция сребърният кръст с разпятието на Исус Христос се откупва за здраве и престоява 40 дни в дома на щастливеца, развързал кесията си, след което отново се връща в храма. Светената вода от богоявленския водосвет се пие само след строг пост, каза още отец Николай. Ако някой не е постил ден преди Йордановден, то трябва да пие светената вода на гладно на следващия ден, посъветва той миряните.
По-възрастните перничани, движени от истинска вяра, сериозно бяха подразнени от звънящите по време на празничната служба мобилини телефони и бърборене на по-млади, а и не толкова млади посетители на Божия храм, които шумно си честитяха Нова година, питаха се кой ка е със здравето - държаха се просто като на пазар. Грозно и несъвместимо с вярата, пълно неуважение към вярата и храма, коментираха на излизане от черквата истинските християни.
В храма "Свети Илия" в квартал Мошино, който е най-големия в Перник, кръстът откупи за 450 лева бащата на две деца Валентин Йорданов. Той отнася символът на християнската вяра за трета поредна година в дома си.

Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система