Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 26.01.2009 г.
Перник отново бе фестивалната столица на Балканите и Европа
Миньор" регистрира втора победа в контролните срещи
Перник отново бе фестивалната столица на Балканите и Европа
Любомира ПЕЛОВА
   За първи път ФЕКГ дава златен медал на най-добрите
В продължение на три дни Перник бе фестивалната столица на България. Заради магията на маските, хлопатарите и чановете тук пристигнаха десетки хиляди почитатели на вече световно утвърдения фестивал "Сурва" от всички краища на България, за да станат за пореден път съпричастни към силата на традицията, която се предава от поколение на поколение и остава вечно жива. Защото има нещо наистина магическо в тези невероятни български обичаи, в които доброто винаги побеждава. А страшните маски, песента на чановете, багрите в костюмите, танците на сурвакари, кукери, бабугери, джамалари, мечкари носят тайнството на нашата душевност, носят пречистващото тайнство на минали времена, изцелителната сила към утрешния ден.
Точно в 10 часа в събота кметът на Община Перник и председател на Организационния комитет на 18-тия международен фестивал на маскарадните игри "Сурва 2009" Росица Янакиева откри дефилетата на групите. Малчуганите от представителната група на Обединен детски комплекс в Перник сурвакаха гостите и журито, развълнувано изричайки своите пожелания за здраве и берекет.
Успешно представяне на всяка една от групите, много приятни мигове на всички домакини и гости със звука, с багрите, с магията на традицията, която нашия фестивал показва, пожела кметът на Перник Янакиева, давайки начало на дефилетата на групите.
Изнедата на ФЕКГ
"Радвам се, че отново, за десети път съм тук, в Перник. Чувствам го като мой роден град. Вие спечелихте моето сърце. Наистина обичам Перник, обичам хората му, обичам традициите, които показвате. Обичам и Организационния комитет, който се справи чудесно с организацията на фестивала. Искам да благодаря за прекрасното шоу. И съм щастлив, че от тази година фестивалът ще е ежегоден. Искам да направя и едно много важно съобщение - от тази година аз, като президент на Федерацията на европейските карнавални градове, ще дам златен медал на групата - победител" поднесе най-голямата изненада президентът на ФЕКГ барон Хенри ван дер Кроон.
По традиция първа премина
сурвакарската групата към Общински комплекс "Дворец на културата" с ръководител Тодор Тодоров, която представи обичая "Сурва", с вплетени в него съвременни елементи. Обичаят е от края на 18-ти и началото на 19-ти век - младите да поиграят, старите да им се порадват, а децата да ги суровакат, е посланието на ритуала. Групата направи прощъпулника си миналата година, сега тя вече е много по-уверена.
Миналогодишните победители -
сурвакарската група от Габровдол пък вчера наистина се чувстваше изключително значима. И фактически бе една от най-многобройните, въпреки регламентът в дефилетата да не участват повече от 30 -40 дущи. Условие, което всъщност нарушихе много групи.
Кметът на Габров дол е направил най - високият лик в Пернишко. Той е висок 7 метра, със знамената на България и Европейския съюз. Маската му е украсена с боядисани пера от 15 кокошки и пуйки. Именно тази маска беше и една от атракциите на 18-тия международен фестивал. Към групата от 130 души на големите се присъедини и детската, в която най - младият участник е на три години. Групата от Габров дол вече има и международни участия. Тя бе в Тайван, Ница, а тази година предстои да представи страната ни в Дъблин.
Една от най-атрактивните групи
бе тази от село от село Полена, община Симитли, Благоевградска област, която представи обичаят "Василовден". В ранни зори на 1-ви януари сурвакарите излизат, облечени в кожи и носии и посещават всеки дом, суровакат домакините и благославят стопаните за здраве и берекет. Групата има две първи и едно второ място от международния фестивал в словенския град Птуй. Групата е участвала и във фестивал в Испания, през 2005 печели второ място на фестивала във френския град Лион, а през 2006 година печели голямата награда на Мтел. 2008-ма година й носи специален диплом за запазване на традицията и за атрактивност на фестивала в Перник.
Красивите моми, слезли сякаш от картините на Майстора
участваха в групата от земенското село Дивля. Тя е съставена предимно от млади хора. Тя представи посрещане на булка и сурвакари. По традиция от незапомнени времена в нощта на 13 срещу 14 януари на площада в селото се пали сурвакарския огън, около който играят маскираните. После те обикалят къщите и суровакат стопаните с пожелания за здраве и берекет.
Дивлянските самодейци са получавали високи признания от много национални и международни фестивали. Един от ликовете, наречен "Сурвакар от Дивля", се пази световно известния музей на маските в Белгия, като една от най-хубавите карнавални маски в света.
Групата от брезнишкото село Долна Секирна
също е записала в актива си десетки участия в националани и международни фестивали. Та е сред ветераните-участници в маскарадните игри. В пернишкия фестивал тя за пръв път се представя на неговото четвърто издание и до ден днешен неизменно е сред участниците. Групата има в актива си първи и втори места, пет златни и два сребърни медала, многобройни купи и статуетки, различни парични и предметни награди. В нея участват само мъже и деца. Маскарадните костюми са от шарени лентички плат и кожи. Ликовете са с големина от 1 до 5 метра и са с височина от 1 до 5 метра, украсени с птичи пера. Чановете пък достигат до 40 кг. Основни лица в групата са булюбаша, невеста, девер, поп, доктор и др. И днес е жива традицията да играе около огъня в центъра на селото, после да суровакат и стопаните от съседните селища. Групата ще представи България на карнавала в Хърватия.
Последни в първия ден дефилираха сурвакарите от пернишкото село Люлин.
Много емоции събудиха и чуждестранните групи. От сръбският град Лесковац бяха с най -агресивно рекламно присъствие. На челата на всички бе изписано името на града.
Само в първия ден на фестивалните шествия през централния площад "Кракра" преминаха близо 50 групи от страната, а зрителите бяха близо 100 000, заяви зам.кметът Иванчо Христов.
В неделя още 45 групи
от цяла България продължиха маскарадната фиеста. Сред тях имаше атрактивни бабугери от Благоевградско и Кастендилско, дефилираха и любимците на перничани от Ярджиловци и Дивотино, атрактивните им коллеги от Батановци, от десетки населении места на Пернишко. Отново гърмяха черешови топчета, свекър и свекърва благославяха младоженци, мечки газеха за здраве наред. Гърмяха тежки чанове, площадът се разлюля от кръшни хора.
Много атрактивни бяха изпълненията и на групите от Гърциия, Македония, Словения, Сърбия.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система