Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 16.02.2009 г.
Пияници трошат белезници в пернишкия отрезвител
Пернишките баскетболистки надделяха над отбора на НСА"Делта" без публика
Пияници трошат белезници в пернишкия отрезвител
Любомира ПЕЛОВА
   Пазят ги с камери, за да не посегнат на живота си
Ежегодно между 450-500 души попадат в пернишкия отрезвител след безпаметно напиване. Това, което тревожи шефът на специализираната институция инспектор Валентин Дичев е, че в заведението често "отсядат" редовни "клиенти", които обикновено са алкохолно зависими.
Работещите в отрезвителя споделят, че е налице тревожна тенденция - "клиентелата" не само се увеличава като бройка, но и става все по-млада. 30-годишен безработен нашенец държи и рекорд по престой в "хотела" под историческия хълм край Перник. Всеки път, когато докопвал от някъде пари, той се напивал до безсъзнание и в крайна сметка се оказвал в отрезвителя. До момента той е пракарал там 26 денонощия. Само с две по-малко е конкурентът му, пак перничанин, свестявал се 24 пъти под надзора на служителите след алкохолен делириум.
"Клиентите" на отрезвителя по принцип се оказвали там след пиянски скандал, дошъл като естествен резултат от запой в квартални кръчми или в домашна компания. Оправданието им било до болка познатото неразбирателство със съпруга или приятелка или семейни проблеми, заради които давели мъката си с "огнена вода". Не лписват и случаи, в които махмурлиите обяснявали, че са се озовали в задевението под "Кракра" случайно, след почерпка с приятели, при която "се поувлекли".
Не са един и два случаите, в които пияниците идват в отрезвителя на носилки, директно от Центъра за спешна медицинска помощ, където ги дезинтоксикирали.
90 процента от посетителите на специализираното заведение в Перник са настанявани там след кавги на обществени места или побоища над близките им.
"На някои от пияните се налага да слагаме усмирителни ризи, защото под въздействието на алкохола буйстват и се самонараняват. Вече имаме няколко строшени от тях и бракувани белезници", разказа шефът на отрезвителя инспектор Валентин Дичев. За да пазят клиентите да не се самоубият, в помещенията сложили камери за видеонаблюдения. Заведението е на общинска издръжка и няма екстри от типа на кафета, но служителите му ежедневно беседват с клиентите си. Тъй като сред тях преобладават безработните и социално слаби хора, преди две години такса изтрезняване падна наполовина. Пернишкият Общински съвет взе решение от 30 лева да бъде намалена на 15. Това подобри събираемостта, но и сега голяма част от "клиентелата" ползва отрезвителя като безплатен хотел. Имат пари да се напият до безсъзнание, нямат пари после да платят , ядосват се служителите от отрезвителя.
"Като цяло бройката на настанените в отрезвителя би могла да е и по-голяма. Спад има не защото нашенци да почнали да се наливат до безсъзнание с алкохол по-малко, а защото от тази година употребяващите алкохол по време на шофиране, пипнати с над 1,2 промила, задържаме в ареста. Поставяме вече акцента върху задържането им, а не върху настаняването в отрезвителя с оглед на превантивния ефект", допълва комисар Станислав Теофилов от "Охранителна полиция" в Перник. Според него броят на пияните водачи на МПС, попаднали в ареста се е увеличил с около 140 човека .

Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система