Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 05.03.2009 г.
10 деца от Пернишко зарязани в дом от началото на годината
"Миньор" прегази "Ботев"/Криводол/ и е на полуфинал за купата
10 деца от Пернишко зарязани в дом от началото на годината
Зоя ИВАНОВА
   Шест от тях са новородени, четири са оставени от семейства
С 10 деца са се увеличили възпитаниците на пернишкия дом за медико социални грижи /Бившият дом Майка и дете/ от началото на годината досега - научихме от директора на дома д-р Веселинова. От тях шест са новородените, четири идват от семейства. Две от децата са приети от софийски регион, останалите са от пернишка област. Не всички деца са от ромски произход, подчертаха от ръководството на дома. Капацитета на заведението е за 55 деца, в момента заетите места са 47. Домът е за деца от 0 до 3 годишна възраст. 13 са децата с увреждания, за които се грижат работещите тук. Директорът на дома д-р Веселинова сподели че миналата година 14 деца са намерили своя дом и са били осиновени, от началото на годината факт е осиновяването на едно дете, в момента тече процедура по осиновяването на още едно.
Директорът на Дирекция Социално подпомагане под чиято шапка е и отделът за закрила на детето Илияна Кованджийска от своя страна сподели, че е пресилена информацията изтекла в националната мрежа за това, че пернишкия регион е сред рекордьорите на национално ниво по брой изоставени деца.Не може да се говори за някакъв бум при изоставяне на деца - било то новородени или вече гледани в домашни условия.
Работата по предотвратяване на изоставянето на дете и настаняването му в институция се приема от социалните работници в отдел "Закрила на детето" винаги, когота съществува риск от изоставяне. Работи се приоритетно по превенция на изоставянето чрез съдействие, подпомагане и услуги в общността. Дейностите са насочени основно към консултиране на децата и семействата за техните права, задължения и възможностите които им предоставя Закона за закрила на детето. Информиране за последиците от изоставяне на детето и настаняването в специализирана институция , предоставяне на информация за програмите на заетост и възможностите за социално подпомагане.
За миналата година общият брой случаи на превенция е 23, от тях новите са 15 старите 8 - каза още шефката на дирекцията Илияна Кованджийска. За превенция за изоставянето са отпуснати еднократни помощи по реда на ППЗЗД на стойност 1400 лва.
Изпълнение на дейностите по намаляване на броя на децата в институциите и напускането от тях се осъществява единствено по реда на Закона за закрила на детето. Социалните работници проучват възможностите за реинтеграция на децата в биологичните семейства, извършват оценка на деца и родители и при наличие на възможност предприемат мерки по реинтеграция съгласно Наредбата за условията и реда за осъществяване на мерки за предотвратяване изоставянето на деца и настаняването им в институции, кактои тяхната реинтеграция. За миналата година общият брой случаи на реинтеграция в пернишка област е 24, от тях 12 нови - 6 в биологично семейство и 6 в семейство на осиновители, 12 стари случая - 7 в биологично и 5 в семейство на осиновители.
За постигане на целите на реинтеграцията са отпуснати 4 бр еднократни помощи на стойност 1105 лева. Това е ситуацията със изоставените деца в пернишка област за миналата година и за първите два месеца от началото на 2009 година.
Жестока е обаче националната статистика в тази насока.200 деца до три годишна възраст са изоставените само от началото на годината досега. 9000 живеят в социални домове, 3000 от тях са до тригодишна възраст. Има деца оставени непонятно защо. Много сериозна е цифрата на децата, които са оставени в домовете, но родителите им не ги посещават изобщо. По фрапиращото е това, че някои от тях с месеци не могат да бъдат открити за да подпишат декларации за отказване от родителски права. Именно като не се подпишат тези декларации децата остават в домовете с години без шанс да бъдат осиновени и да имат дом и семейство. Време е законът да се задейства и дете непотърсено от родителите си шест месеца автоматично да бъде дадено за осиновяване. Социално слабите семейства да бъдат подпомагани, а не децата им да се дават за отглеждане в подобен род домове. Трябва да има по сериозна политика срещу безразборните раждания и изоставянето на децата главно от ромското население. Нужна е по голяма програма за разширяване на половата култура и придобиване на по-голяма отговорност към семейството и отговорността към него.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система