Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 04.06.2009 г.
Телефонни измамници се активират, изнудват по схемата с катастрофата
345 милиона лева усвоени за развитие на селските райони
Маскиран извади пистолет срещу продавачка и я обра
Коалиция за България на срещи с избиратели в Ковачевска община
Мотоклуб “Тексим мото спорт” ще възражда мотокроса в Перник
Телефонни измамници се активират, изнудват по схемата с катастрофата
Любомира ПЕЛОВА
   Трима „изгоряха” през първите два-три дни на тази седмица
През последните две седмици опитите за измами по телефона на територията на Пернишка област зачестиха, алармират криминалистите. В Областната дирекция на полицията граждани сигнализират, че им се обаждат непознати, съобщаващи им, че техни близки, внуци или деца и са направили катастрофа. Измамниците обясняват, че мнимият виновник за инцидента се обръща към роднините си с молба да се събере определена парична сума, която да се предаде на адвокат, за да се реши проблема. Само от началото на тази седмица са измамени 3-ма човека. Сумите с които са обеднели хваналите се на въдицата на мошениците са до 3000 лв.
Механизмът на действие на наглите измамници е добре познат. Най-често се обаждат на домашните телефони на потърпевшите с рев и вайкане, че е станала катастрофа, има жертви и нещата са много сложни. Когато гражданите идентифицират в гласовете на измамниците свой внук, дете, братовчед или близък и го назоват по име, телефонната слушалка се взима от човек, който се представя за полицейски комисар, следовател или друго длъжностно лице. Същият заявява, че са необходими пари /най-често около 3000 лв./, с които да се плати гаранция или да се дадат за оневиняване на уж предизвикалия катастрофата. На жертвата се съобщава мястото, където трябва да се предадат парите и по телефона се направлява до получаване на сумата. Много често потърпевшите биват психирани и предупреждавани, да не говорят нищо с никого до предаване на парите. Има случаи когато им се поръчва такси, което да ги закара до съответния адрес, отново с предупреждение за пълно мълчание.
В последните дни се активизираха и случаите на търсене на преводачи за чужденци, които уж са задържани на границата или в някое районно полицейско управление. От измамените се иска да закупят ваучери и да ги продиктуват, за да се обади чужденецът по телефона, като обещанията са след това сумите да бъдат възстановени двойно.
ОД на МВР – Перник припомня на гражданите, към които бъдат отправени подобни искания, да не се доверяват само на телефонно обаждане, колкото и логично и убедително да им звучи то. Да не съобщават на непознати лица по телефона лични данни, адреси и роднински връзки. При всяко съмнително обаждане, преди да се предприемат каквито и да било действия по изпълняване на “молбата”, да се посъветват с роднини, близки или познати, както и да се подават сигнали на тел. 166 или 112.


Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система