Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 03.07.2009 г.
„Спечелихте телевизор!” - новият стар трик на телефонните измамници
4 млн. лева е инвестирало здравното министерство в МБАЛ "Р. Ангелова"
Кандидат-депутати на срещи с пернишки избиратели
Иван Димитров: Вярвам, че перничани са мъдри!
Мишо Шамара и Миро от Каризма ще пеят за 90 години „Миньор”
Приключи ремонтът на пътя Бабица-Делян
„Спечелихте телевизор!” - новият стар трик на телефонните измамници
Любомира ПЕЛОВА
   Може да ви предложат и изгодна оферта за офис консумативи
„Честито! Вие спечелихте плазмен телевизор!” Това е поредният трик, който прилагат масово телефонните измамници. Той всъщност не е нов. Методът бе прилаган преди две –три години, разликата със сегашния вариант е само в телефона, на който ви звънят. Преди беше стационарният , сега вече – мобилният. И няма значение на кой оператор сте абонат – звънят наред. Мошениците днес са и по-щедри – заедно с плазмата ви предлагат и различви премии. Преди два дни момиче на „Съперник” с широка ръка обаче отказа както великолепният телевизор така и „бонусът” към него от хилядарка. Трябвало обаче да отиде до Русе да си вземе наградата. „Събеседникът по /не/желание обаче бил достатъчно любезен и предложил в случай, че късметлийката е възпрепятствана да си получи наградата лично, да даде адрес, на който да й бъде доставена пратката заедно с паричната премия.
Колежката се усетила , че е обект на опит за измама, но за всеки случай попитала как така точно тя е и звадила големия късмет. Последвало тривиалното обяснение , че е изтеглена чрез жребий, в който са били включени всички абонати на мобилния оператор.
В друг аналогичен случай женски глас обяснява, че телефонът, на който се обажда, е изтеглен от томбола в магазин от голяма верига за продажба на черна и бяла техника.
Ако обаче опитате да получите повече информация за томболата, не чакайте отговор. Анонимният ви събеседник продължава да настоява за адреса за доставка. Усетят ли, че потенциалната жертва се колебае, обаждащата пита: "Не искате да спечелите наградата си ли?", или заявява "Ако се отказвате от наградата - кажете!". За съжаление детективските идеи на колежката ни свършили именно след този въпрос и тя категорично заявила, че не желае „крупната печалба”. Дори заявила на анонимния глас, че е наясно какво се случва – пореден опит за измама. Това естествено сложило край на „събеседването”.
Какво би се случило, ако обаче беше „захапала въдицата”? Криминалисти поясниха, че ако се е съгласила да даде адреса си, измамниците са щели да я накарат да купи ваучери за предплатени карти за мобилни телефони и да продиктува кода за зареждане. В повечето случаи жертвите биват убедени да купят ваучери за поне 100 лева. Дори нашето момиче да се беше хванало на уловката и да беше съобщило, че ще отиде до Русе лично да си вземе плазмата, схемата нямаше да се промени.
Разпространен е и друг вид измама, като отново по телефона се предлагат консумативи за офис. "Доставчикът" предлага всичко, от което има нужда всеки офис. Заявката се приема, а на жертвата се обяснява, че доставката става до 24 часа. Плащането трябва да бъде с пощенски запис до поискване и никога с наложен платеж или по банкова сметка. За да се привлече жертвата, "доставчикът" предлага по-ниски цени от пазарните на стоката. Измамниците звънят наред. Това, че в много от случаите попадат на домашни телефони въобще не ги притеснява. Притесненията оставете единствено вие, ако ви предложат изгодната сделка в 7 часа сутринта например.

Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система