Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 22.07.2009 г.
Правят мониторинг на скитащите безстопанствени животни в Перник
Проблемът с таксата за боклука на Радомир се отлага за есента
КТ"Подкрепа" извоюва отмяна на Постановление на Министерски съвет
Пожарите това лято - по-малко, скочиха фалшивите повиквания
Разхлаждаме жегата със студен чай, пием много по-малко бира
И “Миньор” 1919 почна подготовка за новия сезон във “В” групата
Правят мониторинг на скитащите безстопанствени животни в Перник
Любомира ПЕЛОВА
   В края на август става ясно колко са помиярите в Пернишка община
В края на месец август ще стане ясно колко на брой са уличните кучета в Перник. Информацията ще представи новата фирма, която спечели конкурса за стопанисване на общинския изолатор в Перник – АНТИК. В момента тя прави мониторингово изследване на безстопанствените животни. Това стана ясно на срещата, инициирана от кмета на общината Росица Янакиева заради сигналните писма от МБАЛ “Рахила Ангелова” за увеличения брой ухапани пациенти и жалбите от граждани, пострадали от бездомни животни. В сбирката участваха представители на фирмата, стопанисваща пернишкия изолатор АНТИК, на сдружение „Дай лапа”, на Районната ветеринарно-медицинска служба, РИОКОЗ, лекари от МБАЛ „Рахила Ангелова” в Перник, граждани и представители на медиите.
Епидемиологът д-р Василка Василева посочи, че само за първите шест месеца на 2009 г. ухапаните от кучета граждани са 140. 44 от агресивните кучета са домашни, останалите са улични. Само от 1 до 19 юли са регистрирани 31 случаи на ухапаните перничани. За сравнение през цялата 2008-ма те са 34-ма, а през 2007 г. са 39.
Градоначалникът Янакиева поиска от дружеството-партньор в уреждането на проблема с безстопанствените кучета подробен отчет за броя на скитащите по улиците на общината помияри, както и подобряване на хигиенните условия в пернишкия изолатор. Кметът бе на мнение, че най-напред проблемът трябва да се тушира с прибирането на бездомните кучета и овладяването на тяхната популация съгласно закона.
Фирмата и партньорската й неправителствена организация “Дай лапа” трябва да приведат изолатора съгласно хигиенните норми и изисквания, тъй като от РВМС бе направена строга забележка, че ситуацията в него е катастрофална. Д-р Красимир Цанков от ветеринарно-медицинската служба заяви, че при последната проверка на приюта кучетата били разположени навсякъде, дори и на операционната маса. Вътре било пълно с косми и нечисто. Той заяви, че фирмата-стопанин трябва да пусне молба за удължаване на срока, за да отговаря приютът на задължителните изисквания.
От дружеството „Дай лапа” отстояваха позицията, че целта е да се спре раждаемостта на безпризорните животни и за това с предимство се обработват бременни и женски кучета. Това обаче често става мисия невъзможна, тъй като недобросъвестни граждани изхвърлят непрекъснато домашните си любимци на улицата, твърдят защитниците на животните.
Намаляването на популацията не може да се извърши чрез избиване на безстопанствените животни. Това е и в разрез със закона, такива методи са доказано неефективни. Има животни, които са като улични, но имат свои собственици. Законът трябва да се прилага така, че и собственикът да поеме своята отговорност, казаха от фирмата-изпълнител АНТИК.
Кметът обаче заяви,че законът не позволява общината да ходи по домовете да прави проверки и да глобява заради нерегистрирано и обезпаразитено животно.
0883322523 е телефонът за връзка, на който всеки гражданин може да позвъни, ако забележи бездомно куче без съответния знак, поставен на ухото му или в случай, че животното проявява агресия, че изхвърлено от стопаните си или че е мъртво.

Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система