Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 04.10.2002 г.
Санирането зависело от правителството
Жепейците събраха подписи за стачка
Министър Ковачев не дава рудник “Св. Анна” на частници
Свиха компютър на Областта през работно време
“Топлофикация” и открития делят пасиви и активи
Санирането зависело от правителството
Яна ТОДОРОВА, Яна МЕТОДИЕВА
   Преговори за реализиране на пилотния проект за саниране на панелните жилища в Перник водиха вчера в Общината министърът на икономиката на най-голямата германска провинция - Северен Рейн - Вестфалия г-н Ернст Шванхолд, представители на немски фирми, кметът Андрей Андреев, неговите заместници и председателят на местния минипарламент Юрий Драганов. На срещата присъства и председателят на Пернишката търговско-промишлена палата Бойка Павлова и областният управител Димитър Колев.
Кметът Андреев представи пред гостите икономическото положение на Перник. Стана ясно, че панелното строителство на територията датира от преди 20-30 години и определено има нужда от саниране. Процесът ще помогне на обитателите на тези домове да спестяват средства от енергийни разходи през студените месеци. От друга страна ще бъде подобрена инфраструктурата на блоковете, ще бъдат ремонтирани санитарните възли и ще бъде освежена фасадата на сградите. Така ще бъде удължен и животът на сградите, обясни г-н Шванхолд. Идеята е проектът да бъде съвместен между Община Перник и немската фирма Германско дружество за развитие на жилищното строителство. Очаква се в техническата част да вземат участие и други фирми и организации, каза Андреев. Според него най-добре е те да бъдат пернишки. Засега не може да се каже колко точно жилища ще бъдат санирани. В града ни има около 13 хил. панелни домове в 187 блока.
На този етап проблемът е във финансирането. За цялостния процес ще отидат около 30 млн.евро, смята г-н Шванхолд. Идеята е да бъдат привлечени средства по фондове от Европейския съюз и да бъдат ползвани заеми от различни банки. За да се отпуснат средства от Европейския съюз българското правителство трябва да предпочете града ни и да обяви проекта за приоритетен. За да се намалят разходите е добре да бъдат включени поне още един-два града в страната. Може да бъдат привлечени и частни предприемачи. Пречките с финансирането не са малко и сигурно процесът едва ли ще бъде кратък. Така че в момента не може да се дадат и срокове за започването на строителните дейности.
Според проекта финансово участие в реализирането му ще имат и собствениците на жилища. Справките доказват, че поне 90% от панелните апартаменти са закупени от частни лица. Ето защото е необходимо хората да бъдат убедени, че санирането е нужно. Един от аргументите е, че ще бъде изработена добра изолация на апратманетите, което ще намали разходите за отопление, ще бъде удължен и животът на сградите.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система