Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 14.09.2009 г.
КНСБ сигнализира прокуратурата за нарушенията на „Мапа Дженгиз”
Издадени са около 600 разрешителни за лов
Брезиншката структура на БСП празнува своята 101-годишнина
526 нарушения е установила Инспекцията по труда през август
С Ден на прегръдката УНИЦЕФ напомни проблеми с децата
Давид Силва и Руи Мигел идват в Перник?
КНСБ сигнализира прокуратурата за нарушенията на „Мапа Дженгиз”
Любомира ПЕЛОВА
   Тази седмица предстои нова среща за правата на българските работници
По искане на ръководството на КНСБ, на 10 септември в Изпълнителна агенция „Пътна инфраструктура” бе проведена среща, на която се обсъди острия социален конфликт, възникнал заради груби нарушения на трудовото законодателство в България при изграждането на автомагистрала „Люлин”.
В нея участваха изпълнителният директор на ИА „Главна инспекция по труда” Румяна Михайлова, екип от ИА „Пътна инфраструктура”, воден от Василка Костадинова, директор на дирекция „Изпълнение и проекти”, представители на фирмите, упражняващи независим строителен контрол, Тургут Аксакал, управител на фирма „Мапа Дженгиз”, и екип на КНСБ, воден от вицепрезидента Валентин Никифоров. В срещата участваха и представители на регионалната структура на КНСБ в Перник и на синдикалната организация на КНСБ във фирма „Мапа Дженгиз”, уточни за «Съпреник» Наташа Ангелова, председател на РС на КНСБ в Перник.
На проведената разгорещена дискуссия, допълни тя, отново бе доказано, че се нарушава Законът за безопасни и здравословни условия на труд, независимо от това, че в направените 17 проверки на областните инспекции в София и в Перник на „ГИТ” са констатирани над 80 нарушения. В проектосметната документация за изграждането на Автомагистрала „Люлин” са заложени 4,4 милиона евро за контрол по изпълнението на проекта от страна на консорциум Луис Бергер – Мот Макдоналд. Независимо от това, че от ИА „Пътна инфраструктура” е назначен координатор за безопасност и здраве при изграждането на автомагистрала „Люлин”, на когото възнагражденията се изплащат от тези 4,4 млн. евро, то по преценка на синдикалистите Маргарита Исаева, изпълняваща тази длъжност, не упражнява необходимия контрол, съгласно Наредба № 2 от 2004 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд.
От страна на ръководството на КНСБ се подготвя сигнал до Главна прокуратура за това, че независимо от констатираните нарушения от ИА „ГИТ” има повтаряемост на нарушенията и не се спазват предписанията на Инспекцията по труда за нарушенията на безопасни и здравословни условия на труд, с което е налице умисъл за създаване на реални рискове за живота и работата на българските граждани при работа.
В петък ръководството на пернишката регионална централа на синдиката отново се срещна с българските работници на автомагистралата, за да ги информира за развоя на срещата. Ангелова информира членовете на организацията на КНСБ в «Мапа Дженгиз» че е договорена нова среща с мениджърския екип на „Мапа Дженгиз», на която отново ще бъдат коментирани проблемите с регламентиране полагането на извънредния труд, изплащане на договорените в индивидуалните трудови договори възнаграждения, имайки в предвид разликата, която е при заплащането на един и същи труд за българските работници и работниците от Турция. Ще настояваме да видим заповед, която ще регламентира работата на нащшите членове през празничните дни, ще обсъждаме и осиг,ряването на зимно облекло с оглед прибрижаващите студени месеци, допълни председателят на РС на КНСБ в Перник Наташа Ангелова.

Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система