Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 12.10.2009 г.
Симеон Дянков: До края на пролетта икономиката почва да излиза от кризата
Баскетболистките на "Миньор" завършиха без загуба турнира за НБЛ в София
На работна среща обсъждаха бъдещето на пернишката полиция
”Български пощи” отбелязаха 130 години от създаването си
Симеон Дянков: До края на пролетта икономиката почва да излиза от кризата
Александра ИЛИЕВА
   Финансовият министър бил оптимист за идната година
“Аз съм оптимист, че до края на пролетта икономиката ще почне да излиза от кризата и бюджетите на общините и държавата и цялата икономическа ситуация до края на 2010 г. ще бъде по-добра от ситуацията, в която се намираме сега.” Това заяви при посещението си в Перник финансовият министър Симеон Дянков. Той бе поканен в града от депутатите на ГЕРБ.
Министър Дянков заяви още, че правителството се старае да предприема редица мерки, които да подпомогнат бизнеса. “Тези финансови мерки ние можем да предприемем главно ако покажем на външни инвеститори, че фискалната политика на България е стабилна и ние можем да минем през кризата, без да имаме големи дефицити. На срещата с общините г-н Борисов спомена няколко проекта с Европейската инвестиционна банка, това са 700 млн. евро, с които работим, механизъм, по който ние, ако успеем да балансираме бюджета за тази година, можем да използваме една част от фискалния си резерв за финансиране на проекти както общински така и по принцип като гаранции за бизнес, гаранции спрямо търговски банки, които от тяхна страна могат да дават по-евтини кредити на бизнеса. От няколко дни работим и по проучване на сравнително голям финансов ресурс от Световната банка до 1 млд. долара за 30 години, които могат да се използват в инфраструктурни проекти, но и във всички останали производствени сектори. Така че до известна степен има много нови възможности, които се отварят пред България, ако успеем тази година да завършим добре фискално и да приемем един добре балансиран бюджет за следващата година”, добави още министърът. Той заяви, че въпреки трудния бюджет, наследен от предишното правителство, сегашните управляващи ще се борят усилено тази година и в началото на следващата да изведат България от кризата.
Най-радостната новина според Дянков е влезлият в парламента проектозакон за реформи в Здравната каса. Това е първият от три законопроекта, които трябва до края на тази година да влязат в Народното събрание. Те трябва да направят гръбнака на едно много по-добро здравеопазване, защото според министъра здравеопазването е секторът, които е най-изостанал от към реформи и резултати в България. “За мен най-фрапиращото е, че през 1989г. здравните индикатори са били по-добри от здравните индикатори 20 г. по-късно. За тези години средната продължителност на живота в света се е увеличила с 2 години. В България това не е така. Едва в последните 2 години ние сме успели да стигнем нивото от 1989г. Всеки сектор в голяма степен опира до бюджета. Здравеопазването, струва ми се до сега се е водило главно от лекари, които явно не са гледали достатъчно добре на бюджетирането, на ценоразписите и въобще как може да се развие този сектор и в резултат цялата ценова политика на здравните пътеки, на лекарствата е напълно объркана.
Този законопроект, ако се приеме в този вид, ще струва близо 600 млн. повече на хазната, но аз съм убеден, че за тези пари ние ще можем да получим по-качествено здравеопазване”, подчерта той.
Според Симеон Дянков не е нужна актуализация на бюджета. По думите му не могат да фалират нито държавата, нито общините. През 2010 година ще тръгнем от по-високо доверие за външните инвеститори и анализатори, които ни вярват все повече, каза той. До пролетта нещата ще се оправят и ще тръгнат нагоре и за общините и за централния бюджет, твърди министърът. През 2010 година не е предвидена промяна в данъчната политика от гледна точка на децентрализацията на допълнителните данъци. Според Симеон Дянков тази идея е добра и в тази връзка той посочи, че премиерът вече е подписал споразумение за промяна в данъчните закони. Работата по това ще започне сега и ще влезе в сила в следващия бюджет. Ако общините желаят могат да събират повече данъци от сграден фонд, каза още министърът.
Питания към Симеон Дянков имаха представители на бизнеса в Перник. Въпросите им бяха свързани с чуждестранните инвестиции в Българя, с такса “Смет”, освобождаване заплатите от данъци и запазването на квалифицирания персонал в производството в условията на криза.
Директорът на Двореца на културата Петьо Фетфов зададе въпрос към министър Симеон Дянков относно спрелия поради липса на средства проект „Дворец на културата” по програма “Красива България”. Той попита има ли шанс проектите по тази програма да бъдат реализирани в следващата финансова година, тъй като проект „Дворец на културата” е бил стартиран на 3 август и спрян поради липса на средства на 21 август, а сградата е уникална за Перник и има нужда един такъв проект за се реализира. Министърът на финансите отговори, че ако проектът е одобрен и има документация, че е стартирал, пари ще се намерят – ако не до края на тази, то в началото на следващата година.
”Ние започваме да отпускаме пари по програма „Красива България”. В началото на тази седмица аз отпуснах 11,6 млн. за целия проект „Красива България”. В момента не знам точно по кои проекти тези 11,6 милиона ще тръгнат. Това го правим, но на части за съжаление, защото нямаме кой знае колко личен ресурс в бюджета всеки месец. За конкретния проект в Перник нямам отговор, но както казах току що отпуснахме около 12 млн. Пускаме пари когато видим някъде, че идват повече акцизи. От предишния месец септември започнахме да събираме малко повече акцизи, които влизат в държавата главно от горива. Ние използваме този допълнителен ресурс да го вкараме в този тип проекти, които са на някакво ниво, почти завършено и трябва да се свършат, или е хубаво да се свършат преди да падне зимата. Проекти, които не са на такова почти завършено ниво ще останат от 1 януари, така че ние да успеем да балансираме бюджета за тази година. Но по принцип ако проекта е одобрен, ако има документация, че е почнал, пари ще се намерят. Въпросът е дали тази, или в началото на следващата година.

Областният координатор на синдиката на българските учители за Перник, Венета Миланова, отправи питане относно категорията на училищата в Перник. Градът ни е поставен в първа категория, където се намират градове като Варна, Русе и София, с които Перник не би могъл да се сравнява. Миланова попита каква е вероятността да преминем във втора категория, за да имат шанс пернишките училища за по-добро финансиране. Министърът отговори, че има готовност за такава промяна и е добре запознат с проблема благодарение на пернишките депутати от ГЕРБ. За преминаването на Перник във втора група Дянков е разговарял и лично с министъра на образованието Фандъкова. “Министерството на образованието разбира, че това е нещо, което трябва да се промени и работи заедно с депутатите по тази тема. Може би това може да стане още в 2010г., но не от 1 януари, а от средата на годината, поради липса на финансови средства. Ние искаме да направим така бюджета, че да имаме възможност на 15 юни, ако видим тези сигнали на положително оправяне на икономиката, а аз вярвам, че ще е така, да актуализираме бюджета нагоре. Тогава ще стане възможно да се случи и тази реформа”, каза Симеон Дянков.




Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система