Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 17.11.2009 г.
Европейски специалисти по дислексия обсъждаха проблема на кръгла маса
През 2010 година Радомир ще има Дом за възрастни по евростандартите
Енергийната система на страната е готова за работа при зимни условия
Пиян шофьор се надбягвал с полицаи по пернишките улици
Босът на "Миньор" вижда рецептата в простата организация на клуба
Европейски специалисти по дислексия обсъждаха проблема на кръгла маса
Любомира ПЕЛОВА
   Организатори бяха VIVACOM и Център за приобщаващо образование
В края на миналата седмица в София VIVACOM и Центърът за приобщаващо образование инициираха кръгла маса с български и водещи чуждестранни експерти за обсъждане на добрите европейски политики и практики в областта на образованието в помощ на хората с дислексия. Събитието се проведе в хотел „Хилтън”, в рамките на проект ”EMBED – Прилагане на практики в обучението през целия живот, съобразени с дислексията”.
Кръглата маса има за цел да подпомогне отговорните институции в България при избора на успешни стратегии и добри практики в сферата на обучението на лица със специфични нарушения на способността за учене (СНСУ), в това число и дислексия. Необходимостта от провеждането на Кръглата маса се налага от факта, че по данни на непредставително проучване, децата със СНСУ са 18% от всички ученици в начален образователен курс. Представително проучване за България все още не е реализирано.
За пръв път в България международен екип от специалисти в областта на приобщаващото образование от Великобритания, Италия, Испания и Унгария и България споделиха политики и подкрепата, които техните правителства предоставят на хората с дислексия. Центърът за приобщаващо образование представи основните изводи и препоръки от Тематично изследване на политиките в сферата на ученето през целия живот за деца и възрастни с дислексия в България.
В хода на проведените дискусии, международният екип и български специалисти от цялата страна изведаха и списък с препоръки към българското правителство за въвеждането на успешни практики, подкрепящи хората с дислексия.
Три са основните области на препоръки в доклада, които целят подпомагане на децата с дислексия и достъпът им до образование. Първата бе свързана със законодателството и нормативните разпоредби. Необходимо е разработване и въвеждане на стандарти за изработването на индивидуални образователни програми, въвеждане на политика на ранно разпознаване и превенция на затрудненията още в детските градини.
Втората област, в която трябва да се работи, касае организацията на учебния процес. Нужен е задължителен обучителен курс за учители в сферата на дислексията, подготвяне на съответния софтуеър и методически помагала в помощ на учителите, въпросници за идентифициране;
И не на последно място вниманието трябва да се насочи към изследователски и политически дейности в подкрепа на реформите в областта на приобщаващото образование – провеждане на национално проучване на тема „Идентифициране и обучение на деца и младежи с дислексия”, популяризиране на политиките и законодателството в областта на приобщаващото образование с акцент върху дислексията чрез информационна кампания, включване на децата с дислексия в изграждащата се база данни на децата със специални образователни потребности.
„Дислексията като проблем по-скоро на толерантност и интеграция в съвременното общество е тема, по която VIVACOM работи много усърдно заедно със свои партньори вече една година. Започнахме с проекта „Ателието на Леонардо”, които акцентира върху арт терапия в помощ на деца и младежи с дислексия, и към момента вече работим с Центъра за приобщаващо образование за изработването и приемането на конкретни стъпки, които ще променят не само образователната система, но и обществото в България като цяло. Надяваме се, че ще постигнем реални резултати и ще намерим още нови съмишленици”, заяви Симона Чаръкчиева, съветник „Корпоративна социална отговорност” във VIVACOM.
В дискусията експерти от различни европейски страни представиха европейските политики и добри практики в областта на дислексията Проф. Д-р Ваня Матанова (председател на Българската асоциация по дислексия и на Българската асоциация по клинична и консултативна психология) и д-р Екатерина Тодорова (НБУ, София) представиха опита и политиките в България. Участие в кръглата маса взеха също Симона Чаръкчиева, съветник „Корпоративна социална отговорност” във VIVACOM, и Ива Бонева, Център за приобщаващо образование. На събитието присъстваха зам.-министъра на МОМН Светлана Ломева, депутати от българския парламент и други официални лица от институции и партньорски организации.
„Предвиждаме промени в образователната система, които ще помогнат на децата с дислексия и ще работят на ниво превенция. Имаме намерение да се фокусираме и върху разработването на специфични адаптирани образователни програми. Радваме се, че тази кръгла маса поставя началото на обучителна програма, насочена към учителите, което е от съществено значение за постигане на ефективни резултати в помощ на децата с дислексия”, заяви зам. - министър Ломева.
”EMBED – Прилагане на практики в обучението през целия живот, съобразени с дислексията” е международен проект за индивидуална подкрепа на хората с дислексия в цяла Европа и се осъществява благодарение на сътрудничеството между шест държави (Унгария, Полша, Италия, Испания, Обединеното кралство и България), подкрепено от Програмата за обучение през целия живот на Изпълнителната агенция за образование, аудиовизия и култура на Европейския съюз.

Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система