Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 04.02.2010 г.
Системата на образованието в Перник се нуждае от спешна оптимизация
Мутанти
Апропо
Никифор Вангелов иска добри резултати и през пролетта
Спешният център в Трън работи; няма да има съкращения
Налагат солени глоби за липсващ винетен стикер
И синдикатите с ясна позиция за реформите в здравеопазването
Системата на образованието в Перник се нуждае от спешна оптимизация
Любомира ПЕЛОВА
   Недопустимо е да се дофинансират градски училища, смята кметът Янакиева
Оптимизацията на училищната мрежа в Перник отново е на дневен ред. Тя трябва да бъде извършена, поради което е назначена и специална комисия от директори на учебни заведения, експерти от сектор "Образование" в общинската администрация и представители на синдикатите, съобщи на редовния брифинг в началото на седмицата кметът Росица Янакиева. До средата на месеца тя трябва да обобщи и предложи идеите за промените в сферата на образованието.
Градоначалникът уточни още, че новите идеи вероятно ще бъдат предложени за широко обществено обсъждане, което пък ще даде възможност те да се разширят и доразвият.
В Общината работи и втора комисия, която до 17 февруари трябва да изработи формула за разпределение на средствата, получени по единни разходни стандарти.
След анализ на изводите, направени от двете комисии и ако е налице обоснован недостиг в държавно делегираната дейност "Образование", през второто полугодие на 2010 г. ще бъде предложена актуализация на общинския бюджет в частта дофинансиране, но само при финансова възможност. Кметът Янакиева припомни, че образованието е приоритет и в тазгодишния бюджет. То ще бъде дофинансирано с над 1,2 милиона лева.
Янакиева припомни, че преди година и половина внесената от нея програма за оптимизация на училищната мрежа не бе приета с изключение на самозатварящото се училище в кв. Бела вода.
Така се стигна до парадоскалните ситуации в две пернишки общински учебени заведения – Осмо и Четвърто училище. Едва 77 са възпитаниците на първото школо и при въведените делегирани бюджети за учебните заведения от общината, ръководството му не може да се справи нито със заплатите на персонала, нито с поддръжката на самата сграда. Аналогичнае ситуцаията и в школото в кметство Изток, в което учат 126 деца.
Градоначалникът Росица Янакиева припомни, че общинската управа няма да допуска повече закриване на селски училища, тъй като съществуването им означава и запазването на живота в малкото селище. Но да се дофинансират градски училища е недопустимо, бе категорична Янакиева.

Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система