Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 06.08.2010 г.
Антон Дончев: Покажете чудото Перник и добродетелите на неговите хора
КНСБ готви сериозни протести на автомагистрала „Люлин“
Созополски чудеса
апропо
Баща и двамата му сина пребиха жестоко перничанин
Тони Велков: Най-важно е да се отърсим от напрежението
Антон Дончев: Покажете чудото Перник и добродетелите на неговите хора
Александра ИЛИЕВА
   
Това заяви почетният жител на града на хълма Кракра

На тържественото откриване на експедиция “Кракра - 2010” в началото на седмицата присъства и известният писател и почетен гражданин на Перник - Антон Дончев. Той произнесе слово за величието и уникалността на събитията, разиграли се на крепостта Кракра в Перник.
“Затворете си очите за минута и си представете тази крепост, този град преди точно 1000 години. Ако ние не успеем да се върнем и да си представим мястото на Перник в тогавашния съвременен свят, няма да можем да разберем нито тези хора, нито какво е станало, нито какво наследство ни е оставено. Представете си ромейската империя, срещу която е воювала България – тя е включвала Балканския полуостров, Мала Азия, Северна Африка, Кавказ и половин Италия, ръководена от вероятно най-големия император в историята на Византия. Четох наскоро една книга за устройството на ромейската армия и трябва да ви кажа, че много трудно мога да си представя как всъщност тази крепост не е паднала. Представете си целия този съвременен свят – връзките са били лоши, но хората все пак са научавали какво става. Цяла Европа, цяла северна Африка, целият арабски свят, цяла Русия до Англия са следели къде е ромейската армия и къде е ромейският император. Два пъти той е седял наколо и не е стъпил тук, където стоите вие. Това е една загадка, на която трябва да си отговорим. Едната сестра на Василий Втори е била женена за германския император, другата му сестра - за Владимир, княз на Русия. И султаните и императорите всеки ден са питали къде е ромейската армия, защото накъдето се отправи Василий Втори, той винаги побеждава. И са им отговаряли: Стои пред една крепост. Как се казва тази крепост? – Перник. – Я дайте картите на Европа – Къде е Перник, бе? Ей тук е Перник, ей тук е Велбъжд (Кюстендил). И какво прави императорът там? Първият път шест месеца, вторият път – три месеца? Обяснете!
Като видите списъка на въоръжението, като знаете оръжейниците на Константинопол, като знаете, че Василий Втори е водил 10 000 души руснаци, 2 000 шведи, 1 000 исландци, 12 000 грузинци, 10 000 арменци и е седял пред тези камъни. Защо? Защото вътре е бил Кракра. Друго обяснение няма. Пада Видин след 8 месеца, пада Воден, пада Мъглен, пада Скопие – Перник не пада. Първият път Василий Втори не може да го преживее, идва втори път и то след смъртта на Самуил. И отново не може да превземе Перник.
По този начин византийският император превръща Перник в център на тогавашния свят, в т.нар. Ойкумена – до Китай са знаели за Перник. Василий Втори просто е запалил тук огънят, който е осветил моята слава, вашата слава по целия свят. Ние просто трябва да се замислим какви са били тези хора, които са бранили тези камъни.
Имайте предвид и друго нещо – никой не е искал да ги коли, да ги беси или покорява – това са приказки. Ставало е дума за това, че са щели да направят Кракра патриций, да му плащат литър злато на месец и да притежава много повече власт, отколкото като български болярин, но той е отказал. Ами тези мъже – колко са взимали те? Войниците, които са се биели срещу тях са били наемници, командоси, за тях има писани саги, например исландските. Героите от исландските саги са се биели тук, под тези стени и не са могли да се качат. Перник не е паднал.
Нашата наследственост предава на всеки от нас тия хромозоми на наследствеността, но знаете ли колко от тях прочита съвременната наука? Пет на сто. Деветдесет и пет на сто от информацията, която плува в нашата кръв ние не можем да я прочетем. Аз ви уверявам, че вие, ако сте от този край, ще имате по няколко процента кръв от кръвта на тези хора, които са седяли на тези камъни. Те са били велики хора, не са били професионални войници, а мобилизирани селяни, които са имали войнишки списъци. Това е била една уредена държава. Тук е имало ковачници, в които всеки ден са ковали върхове на стрели и мечове, ковали са най-хубавото желязо в Европа. Това са били много умни и сръчни хора, много са вложили и са били готови да умрат в името на нещата, които са смятали за ценни и за добродетел.
Прабългарите са имали един пояс, който другите армии са заимствали, защото е бил много удобен, но никой от тях не е знаел, че този пояс е свещен. Това, което е под пояса е посветено на земята, а това, което е над пояса е посветено на небето. Това са били хора, които са имали пояси и са знаели какво се държи на стомаха, какво се държи на другите работи, дето са по-надолу, и какво се държи на сърцето и мозъка. Ние трябва да постигнем тяхното равновесие, защото нашият свещен пояс е стигнал ей тук, до врата ни и вече не е пояс, ами е гердан.
Аз ви моля да си помислите за добродетелите, в името на които тези хора са измирали на тези стени. Те са били не повече от 2 000 души, иначе не могат да се изхранят, нямало е място къде да ги погребат в тая крепост. И все пак те са видели гърба на византийския император. Както Кракра е довел два пъти византийската армия до тези стени, аз ви моля с това, което направите и което ще направите, да доведете милиони хора от целия свят, които да дойдат, да видят, да се замислят и да разберат какво чудо е бил и надявам се ще бъде вашият, нашият, великият Перник.”

Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система