Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 30.08.2010 г.
Намаляват гратисчиите по влаковете
Пернишки ученици искат експедиция “Кракра” да стане целегодишна
Два дни Ярджиловци среща гости за събора
Богатството на бедните
апропо
Само домакинствата на националите по БНТ
Намаляват гратисчиите по влаковете
Любомира ПЕЛОВА
   

В резултат на мерките, които предприемат „Български държавни железници” ЕАД за ограничаване на безбилетните пътувания, през последните месеци е намалял броят на гратисчите, похвалиха се железничарите, отчитайки резултатите за второто тримесечие на тази година. Само за месец май събираемостта на приходите от превозния персонал във влаковете се е увеличила с 25 %, спрямо същия месец на миналата година, а за м. юни – с 30 %.
„Български държавни железници” ЕАД постоянно предприемат действия за превенция на пътуванията гратис.
Само през през периода април – юни са проверени средно по 573 влака на месец и е потърсена отговорност за различни нарушения от общо 93 служители на превозни бригади.
Пътниците без билети пътуват основно на къси разстояния, предимно в пътническите и крайградските пътнически влакове с т.нар. работнически и ученически характер, ползвани основно от клиенти на железопътния превозвач, които пътуват до работните си места или учебни заведения в столицата. В пернишкия ж.п. район гратисчите пътуват най-често от централната гара до «Метал» и до Батановци. На кондукторите обаче им се е случвало да засекат пътници без билет, опитващи се да стигнат и до Радомир. Отказът от страна на пътник, или група пътуващи, да заплатят за транспортната услуга е проблем, с който много често дори и най-добросъвестният кондуктор трудно може да се справи сам, признават от железниците.
От БДЖ са категорични – цените на билетите за влак са съобразени с покупателната възможност на населението и са конкурентни на цените на другите видове транспорт. Националният железопътен превозвач напомня, че превозният документ представлява застраховка на пътника. Същевременно опитите за пътуване гратис ощетяват добросъвестните клиенти на „Български държавни железници” ЕАД, нанасят финансови загуби на дружеството и ограничават неговите възможности да инвестира в подобряване на състоянието на подвижния състав и повишаване качеството на обслужване.

Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система