Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 21.12.2010 г.
Партиите в Перник не одобряват новия изборен кодекс
Всеки ден по три чудеса
Парното в Перник не се очаква да поевтинее
Търговците на открито : Няма работа и пред празниците
ВДЕТИНИХА СЕ И АЙДУЦИТЕ. ОНЯ ДЕН ХВАНАЛИ ЕДИН ДА КРАДЕ
Партиите в Перник не одобряват новия изборен кодекс
Александра ИЛИЕВА
   Кръгла маса за обсъждане на новия Изборен кодекс, бе свикана по инициатива на БСП в Перник. На срещата присъiтваха представители на някои от партиите като ДПС, “Гергьовден”, ПП”Защита”, ПД”Социалдемократи”, ЗНС, БСД и др., а партии като СДС, ДСБ, “Атака”, липсваха. Нямаше и представител на управляващата партия ГЕРБ.
Председателят на БСП, Ненко Темалков откри дебата като изброи точките от изборния кодекс, по които партията изразява несъгласие. Той заяви, че новият кодекс ограничава изборните права на голяма част от българските граждани в малките населени места, с население до 350 жители, тъй като те няма да имат възможност да избират кметовете си. В община Перник жителите на Черна Гора, Витановци и Голямо Бучино няма да избират своя кмет. В брезнишка община само в с.Ноевци ще има избор за кмет, а Кошарево е под въпрос. В община Радомир в Гълъбник, Кленовик, Копаница, вероятно и Долни Раковец няма да гласуват. В община Ковачевци ще гласуват само в с.Калища, а в ообщина Трън ще отпадне гласуването във Филиповци. В Земен от изборите ще отпаднат всички населени места. Ненко Темелков подкрепи досегашния вариант, при който избори за кмет се провеждаха в населени места с над 150 жители.
БСП не одобрява и редуцирането на броя на общинските съветници, тъй като по този начин някои от партиите ще останат без свои представители в местните парламенти. След тези промени в община Перник броят на общинските съветници ще падне от 41 на 33, а в община Радомир - от 21 на 19 човека. В мини-парламента на община Перник свои представители вече ще имат само ГЕРБ и БСП. Сините партии ще имат представител само ако се коалират. Партия “Атака”, която подкрепя тези промени, както и всички останали партии, ще отпаднат от местния парламент. По-добрият вариант е да се намалят заплатите, но не и броя на съветниците, това е лошо за демокрацията, заяви Темелков.
БСП изразява категорично несъгласие и със задължителното гласуване със знак Х и синя химикалка, тъй като по този начин ще се увеличи лавинообразно броят на невалидните бюлетини, а в същото време тази мярка едва ли ще попречи на купуването на гласове.
Настояването хората с увреждания да си носят писмо от ТЕЛК, когато гласуват с придружител, също не се одобрява от червената партия, тъй като това условие отнема правото на глас на хората, които са пострадали непосредствено преди изборите. Процедурата по издаване решение от ТЕЛК и тромава и дълга, а управляващите не са пожелали да приемат като възможни документи удостоверение от личния лекар.
Сред останалите точки в новия изборен кодекс, с които червената партия не е съгласна, са членовете на общинските избирателни комисии задължително да имат висше образование, по възможност юристи, премахването на интегралната бюлетина, както и преференциалния вот да важи само за народните представители в българския и европейския парламент.
Валентин Пешев от ПП ДСХ каза, че според него новият избирателен кодекс свива правомощията на местното самоуправление. “Смешна е тезата на ГЕРБ, че за да няма конфликт между кмета на общината и районните кметове, най-добре е те да не се избират, а да се назначават. Тази ситуация ни е добре позната от преди 1989г. – една партия печели властта и си назначава свои хора на всички нива. Това е в абсолютно противоречие с европейските норми, рискуваме да обявят България за тоталитарна държава.”
Иван Петров, общински съветник от “Гергьовден”, заяви: “Явно основната идея на този кодекс е да бъдат прецакани малките партии и да бъдат елиминирани по служебен път чрез намаляването на общинските съветници. Аз съм съгласен с идеята, че е по-добре да намалеят заплатите, тъй като в първия ми мандат като общински съветник съм работил и без пари. Единственото хубаво на този кодекс е, че се прави една година преди изборите, а не като до сега два – три месеца преди това.”
Боряна Методиева, председател на ДПС в Перник, каза, че изборният кодекс е в услуга на една – пединствена партия и това е ГЕРБ, а всички остантали са ощетени. “Вместо политика на реално решаване на проблемите на хората, ГЕРБ се опитва да прави изборни маневри, с които да прави местни избори. Факт е, че се ощетяват всички партии с лишаването на право на избор на кмет в малките населени места, защото знаем, че електорътът на ГЕРБ е в големите населени райони. Малките населени места традиционно избират по друг начин. Този изборен кодекс унижава българският гражданин с изискването да гласува с Х и синя химикалка”, заяви Методиева. Тя изрази несъгласие с условията за уседналост – 6 месеца за кандидат – кметовете и 12 за избирателите, изискването от 7000 гласа за регистрацията на една партия, намаляването броя на общинските съветници и др.

Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система