Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 04.08.2003 г.
Св.Илия поръси с дъждец събора в Мошино
НОИ има да взима над 2 млн. за здравни осигуровки
Св.Илия поръси с дъждец събора в Мошино
Юлия КУЛИНСКА
   С празнична Света литургия и водосвет започна празникът на кв.Мошино на Илинден. В катедралния храм “Свети пророк Илия”, който в ранните часове на деня се изпълни с хора, отец Александър Радославов председател на църковното настоятелство, се помоли за здраве, берекет и щастлив живот на всички миряни. Със светена вода беше осветен постният курбан от отец Благой. Всяка година на Илинден се дава такъв курбан в чест на небесния господар на мълниите - Св. пророк Илия. Той има за цел да умилостиви светеца и да предпази земята от градушка и наводнения.
И наистина - като по вода тръгна на мошинци и техните гости. Завалелият през нощта дъжд продължи да роси и празничната програма за малките палавници на квартала беше пренесена от естрадата пред читалище “Съзнание” в салона. Това не попречи на децата и техните родители да се забалвляват и посмеят с представлението на благоевградския театър “Пух”, който представи драматизация на приказката “Спящата красавица”.
Независимо от капризите на времето, търговците бяха опънали сергии на площада пред читалището. Най-разнообразни дрънкулки и лакомства предлагаха те. Над цяло Мошино се носеше апетитната миризма на кебапчета и кюфтета, а скарите бяха почти на метър една от друга. Находчив търговец беше опънал своята скара-бира под вековната върба и естественият чадър предпозваше от романа на дъжда. Там имаше и най-много посетители.
По лев и шейсет на квадратен метър струваше на търговците да опънат своите сергии. Бдителни общински чиновници следяха зорко всеки да си плати точната сума за точната квадратура. И макар стоката по сергиите да бъше плътно покрита с найлон, алъш веришът вървеше с пълна пара.
След обяд времето се смили над мошинци и дъждът спря. Слънцето срамежливо поглеждаше зад облаците, но това беше достатъчно да повдигне настроението на съборяните и техните гости. Площадът пред читалището се изпълни с народ. Скарите димяха. чалгата бичеше яко. Въобще - на събор като на събор!
В 17,30 часа започна тържествената част на празненството. На него присъстваха инж. Юрий Драганов - председател на Общинския съвет, кметът на Община Перник инж. Андрей Андреев, неговите заместници, както и кметът и председателят на общинския съвет в Трън Александър Ненков и Иванка Искова. Гости на мошинци бяха и пернишки общински съветници.
С емоционално слово към мошинци се обърна кметицата на кметство Изток Росица Янакиева.
- Днес се навършват 100 години от Илинденско-Преображенското въстание и аз съм особено щастлива, че мога да ви поздравя на този ден с кварталния ви празник, каза тя. Тук, в Мошино, освен родовата памет присъства и надеждата за утрешния ден. Перник има хилядолетна история, Мошино - вековна! Този най-стар пернишки квартал придоби нов облик. Отвориха врати няколко нови предприятия, в най-скоро време ще заработят някои от старите, които ще дадат работа и хляб на много хора. Казано е, че когато човек строи, пуска дълбоки корени - каза г-жа Янакиева.
С буйни ритми и танци продължи тържеството. Музикантите и танцьорите от Ансамбъла за народни песни и танци “Витоша” от гр. София с главен художествен ръководител Нестор Несторов подгряха присъстващите със своите изпълнения. “Кукери”, “Поклон”, “Гергьовден”, “Сватбарска ръченица”, “На мегдана”, “Луди млади” бяха част от репертоара на ансамбъла. Веселбата продължи до късно вечерта.
Българите вярвали, че ако на Илинден гърми - реколтата ще бъде слаба. Е, Свети пророк Илия, само напомни за себе си като поръси с дъждец или може би са били сълмзи на радост, че традицията все още е жива, че и днешните мошинци пазят в сърцата си и пренасят през годините нравите и обичаите на своите деди. А нали точно това ни прави човеци...
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система