Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 31.05.2004 г.
Обществен съвет бистри проблемите на корупцията
Перник предаде знамето на ФЕСКГ на Малта
Директорката на Трънската болница подаде оставка
Борса “Подкрепа” набира работници за САЩ
Обществен съвет бистри проблемите на корупцията
Юлия КУЛИНСКА
   Среща-дискусия на Обществения съвет изграден към Проект “Ограничаване на корупционните действия в сферата на здравеопазването, образованието и социалните дейности на територията на Община Перник, чрез активиране и укрепване ролята на гражданското общество” се проведе в Регионалния бизнес център в края на миналата седмица. Проектът стартира преди няколко месеца, когато беше изграден и Обществения съвет. До момента са подписани рамкови споразумения с 10 неправителствени организации, които имат свои представители в него. Освен тях в структурата членуват юристи, лекари, представители на Общината и на Общинския съвет, журналисти от местните медии.
Участниците в срещата бяха запознати с целите на проекта и с изводите от направено проучване на територията на Община Перник, извършено от “Коалиция 2000” относно отношението на гражданите към корупцията. Бяха представени и гледните точки на държавните институции - какви проблеми срещат в работата си, промените, свързани с нормативните и институционалните промени, както и възможностите за подобряване на работата им.
Според допитването, извършено с 50 перничани, се оказва, че сферата, в която най-често се срещаме с корупцията е здравеопазването. Това твърдят 80 на сто от анкетираните. На второ място те посочват образованието , а на трето - социалните дейности. Голяма част от отговорилите на въпросите са присъствали на даването и на вземането на подкуп. Около 80 на сто от тях смятат, че вина за това имат и тези, които дават, и тези, които приемат подкуп. Две трети от анкетираните изразяват желанието си за по-бързото решаване на проблема с искането, предлагането, приемането и обещаването на подкуп. Основната група от тях смятат, че причините на корупцията в нашето общество е желанието за материално облагодетелстване, липсата на адекватен контрол и санкции, както и ниската клутура и морал на много от хората, заети в обществения живот. Членовете на Обществения съвет набелязаха някои основни предложения за това какво трябва да се направи за ограничаване на корупцията. Те бяха единодушни, че това ще стане с подобряване на жизнения стандарт, с повишаване на информираността и изясняването на правилата, чрез дискусии в медиите, чрез горещия телефон. Друг основен извод направен на срещата беше, че неправителствените организации са слаби и все още не могат да активират гражданското общество.
За всички, които са се сблъсквали с корупцията е открит горещ телефон, на който те могат да подават сигнали и да осъществят контакти с юристи. Горещата телефонна линия е 076/60 13 43. Открита е и приемна за граждани на ул. “Райко Даскалов” 4. На всички, които желаят да получат повече информация за правата си на граждани е осигурена правна помощ от юрист, като личността им ще бъде запазена в тайна.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система