Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 08.06.2004 г.
Домашните любимци с идентификационен код
Перник поканен за член на Регионално сдружение
БСП ще почете Георги Димитров с празник
11 млади социалисти отиват на конгрес
Тръгнаха номинациите за награди в образованието
Двама бити в болница след екшън в Куциян
Перничанин изнудван за пари, насилниците прибрани
Домашните любимци с идентификационен код
Юлия КУЛИНСКА
   Проект за наредба за регистрация, стопанисване и контрол на кучетата на територията на Община Перник е внесена за обсъждане в Общинския съвет. Докладната записка е от кмета на Община Перник инж. Антоанета Георгиева. Темата беше разглеждана на предишно заседание на местния минипарламент, но беше върната от общинските съветници за допълване и конкретизиране на някои от разделите, залегнали в нея. Наредбата се отнася до собствениците на домашни любимци и не касае МВР и други организации, ползващи животните за специални нужди и кучета водачи на слепи хора. Съгласно документа собствениците на кучета носят гражданска и административно-наказателна отговорност за действията на стопанисваните от тях животни, визирани и в действащото в страната законодателство.
Собствениците на кучета, които са навършили 6 месечна възраст са длъжни да ги регистрират, а за новозакупените този срок е до 30 дни от закупуването им. Регистрацията е двустранна и бива ветеринаро-медицинска и административна. Първият вид се прави от държавните ветеринарни органи или от лицензирани специалисти по ред, определен от Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Административната регистрация се извършва от упълномощените със заповед на кмета служители в Общината или в кметствата. Животните ще бъдат вписани в регистър със съответните данни. Въз основа на извършената регистрация се поставя специален печат в паспорта на кучето с регистрационен номер. Издава се и идентификационен медальон, който съдържа код на населеното място и индивидуален номер. За тази дейност собственикът на домашния любимец плаща такса, определена от Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Перник, се казва в проекта за Наредба.
Движението на кучета в населените места да става с повод и нашийник, а на по-едрите с намордник. Свободните разходки на животните да става на определените от кмета места, които ще бъдат обозначени с табели. При извеждането на кучетата собственикът е длъжен да осигури пълна безопасност за живот, психическо и физическо здраве на гражданите. Животно без съответните реквизити ще се счита за безстопанствено. При дефекация на домашните любимци на улици, тротоари, алеи, тревни площи и други места, собственикът е длъжен да почисти замърсеното място и да изхвърли фекалиите на кучето в контейнери за битова смет. Съгласно проекта за Наредба се забранява допускането и престоя на кучета в магазини и обществени сгради, преминаването и престоя им през детски площадки и територията на детски ясли, градини и училищните дворове, допускането на свободно движещи се животни на обществени места, предназначени за отдих, спортна и лечебна дейност. За нарушение се смята и отглеждането на животни на тераси, балкони и други помещения с външно отводняване, както и пускането им в общия двор на жилищни и междублокови пространства. Отглеждането на повече от един домашен любимец от един стопанин става само със съгласието на етажните съсобственици. Безстопанствените животни се настаняват временно в изолатор на Община Перник, като непотърсените до 2 седмици животни се подлагат на евтаназия. Безболезнена смърт се допуска освен в този случай и при безнадеждно болни животни с необратими патологични изменения, причиняващи им болка и страдания и при такива, които представляват доказана опасност за живота и здравето на хората и животните.
Контролът и санкциите по предложения проект за наребда се извършват от специализирани общински ветеринарно-медицински органи, органите на РДВР, както и лица, определени със заповед на кмета. За всяко нарушение се предвижда глоба от 200 лева. По смисъла на наредбата кучетата се класифицират като регистрирани, нерегистрирани, безстопанствени и загубени. Проектът за наредба за регистрация, стопанисване и контрол на кучетата предстои да бъде разгледана в постоянните комисии по “Здравеопазване” и “Местно самоуправление”, след което ще бъде внесена за обсъждане на заседание на местния минипарламент.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система