Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 23.09.2004 г.
Независимостта почетена с венци пред паметника на Кракра
Четирима номинирани за “почетен гражданин”
Двоен празник отбелязаха стоматолозите от “Ео Дент”
Независимостта почетена с венци пред паметника на Кракра
Юлия КУЛИНСКА
   Със звуците на “Мила родина” и вдигане на националния флаг и знамето на Перник започна вчера тържественото честване на националния празник на България - Деня на независимостта й.
Да почетат подвига на българите, които преди 96-години обявиха нашата родина за суверенна държава пред Двореца на културата дойдоха депутатът от Коалиция “БЗНС “Народен съюз”-Демократическа партия” Владимир Джеферов, кметът на Община Перник инж. Антоанета Георгиева, председателят на Общинския съвет инж. Ненко Темелков, лидери на политически формации, общински съветници, перничани.
Преди това цветя и венци бяха поднесени пред паметника на Кракра Пернишки. Своята признателност към поборниците за независимост на България изразиха Общинските ръководства на СДС, ВМРО, ССД и Демократическата партия. Слово, посветено на националния празник поднесе народният представител Владимир Джеферов. Той подчерта, че Перник е един от малкото градове в България, където Деня на независимостта се е празнувал всяка година след промените.
Тържеството пред Двореца на културата започна с изпълнения на възрожденска музика и песни.
Няма нищо по-трудно в този живот, от това да живеем така, че да бъдем независими, каза в словото си към перничани градоначалникът инж. Георгиева. Но не в онзи смисъл на думата, че от нас нищо не зависи. Напротив - ние можем да бъдем независими в отстояването на своите възгледи за живота. Години наред Денят на независимостта на нашата България е подминаван с лека ръка, защото, сигурно не са били необходими независими хора. Лека полека българинът започва да възвръща вярата си в това, че може сам да кове своята съдба и да отвоюва позиции в живота си. Може би най-трудно е да научим децата си да бъдат независими, смели, открити и борбени, за да държат живота в свои ръце. Но си мисля, че точно на тях сме им длъжници и трябва точно на това да ги научим, за да продължим делото на смелите българи, които през 1908 година приемат предизвикателството да обявят България за независима държава. Вярвам, че от година на година ще стават все повече хората, които на 22 септември ще се събират като независими българи да се радват и ще продължат делото на онези, които дадоха независимостта на родината ни. Нека да помним и да пазим независима майка Балгария! Нека да й дадем независими българи!, каза г-жа Георгиева.
За съжаление, обаче, все още малко перничани знаят и почитат Деня на независимостта. А 22 септември 1908 година е превратна дата в съвременната история на нашата родина. Преди 96 години в историческата църква “Св. 40 мъченици” в старопрестолния град В.Търново бе провъзгласена нейната независимост. Тридесет години след Освобождението страната ни става суверенна държава, като от княжество се издига в царство. Обявяването на българската независимост е едностранно нарушение на Берлинския мирен договор, но то е акт с историческо значение в нейната история. С него се утвърждава окончателното обединение на Северна и Южна България и тя заема достойно място в Европа.
Тържественото честване на празника продължи с народни песни и танци пред Двореца на културата.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система