Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 08.10.2004 г.
Незаконни уволнения и страх тресат Социалния патронаж
Инж. Георги Адамов е новият зам. кмет
Обмислят нови такси за детските градини
1000 лв. глоба за търговец, държал 1350 фалшиви евро
Незаконни уволнения и страх тресат Социалния патронаж
Юлия КУЛИНСКА
   Зам. кметът на Община Перник Зоя Асенова се е срещнала вчера с 10 души от персонала на Домашния социален патронаж. За целта е бил използван деня за санитарен полуден. Те са изразили притеснение, че също могат да загубят работата си след връчени заповеди за уволнение на три от техните колежки. Независимо от създаденото напрежение в социалната институция представител на ЕТ”Лучия Стоянова” не е разговарял с ресорния зам. кмет за проблемите.
Законодателят в нашата страна е създал такъв закон като Кодекса на труда, който важи и за частните и за държавните работодатели и там няма клауза, че частниците могат да уволняват по начин, различен от посочения в закона, каза г-жа Асенова. Мисля, че в момента се спекулира със страха и с непознаването на нормативните документи от страна на работещите в социалния патронаж и това позволява на г-н Лепоев да ги държи в подчинение. При подписването на договора между Община Перник от предишния кмет и частната фирма 19 човека са били в трудово-правни отношения с кметството, а по силата на този договор, сключен на 1 август 2003 година, те преминават под управлението на фирмата. Там обаче е записано, че изпълнителят трябва да не извършва съкращения до края на контракта до края на 2007 година. В договора лицата не са изписани като имена, а като длъжности. При слючен трудов договор между лицата и частната фирма при прекратяването му едностранно от работодателя трябва да се спази определена процедура. Трябва да поискат писмени или устни обяснения от съответния служител, трябва да се прецени тежестта на провинението, наказанията трябва да се степенуват, трябва да се провери дали съответният работник не страда от една от 10-те изброени в Кодекса на труда заболявания. Нещо, което разбрах, че не е направено при уволнението на хората от социалния патронаж. Сигурна съм, че тези уволнения ще паднат в съда, а трудово-правните дела са безплатни. Вярно е, през януари месец направихме анекс към договора, но той не касае този проблем.
Останах изненадана на последната сесия, когато г-н Лепоев ни поздрави персонално мен и кмета г-жа Георгиева, че сме разбрали, че таксата, приета от предишния ОбС е била противозаконна, но реалността е такава. В момента хората плащат такси, които наистина са приети в нарушение на съществуващия закон за местните данъци и такси, защото там е казано, че в социалния патронаж хората трябва да плащата такси, които се измерват с реалната издръжка. И това е нашето предложение. А в момента се плащат такси, които са отнесени към пълната издръжка. И се случва така, че при реална издръжка от около 50 лева, хората с високи пенсии плащат 90 лева. И те с право поставят изисквания към качеството на храната и към времето, в което тя им се доставя, обясни зам. кметът Зоя Асенова.
Тя е категорична, че законодателят трябва много внимателно да познава нормативните документи в сферата на трудово-правните отношения и тогава да пристъпва към уволнения и наказания. Защото защита за работещите вече има и те трябва да търсят своите права при подобни своеволия на работодателите. Според нея социалните дейности не трябва да се предоставят за управление от частни фирми, тъй като печелбата не трябва да бъде водещия мотив за упражняване на дейността им. Когато Домашният социален патронаж е бил дейност на Общината не имало никакви проблеми и хората са били доволни. Според г-жа Асенова това би трябвало да се направи след изтичане на предупреждението за прекратяване на договора с ЕТ”Лучия Стоянова”.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система