Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 04.11.2004 г.
Темелков свали Дойчинов, Дойчинов свали Темелков
Н. Темелков е новият областен лидер на червените
Ден на отворените врати за пръв път днес и в РДВР
Десетки автобуси тръгват от Перник за синдикалните протести
Темелков свали Дойчинов, Дойчинов свали Темелков
Юлия КУЛИНСКА
   В драматична и маратонска сесия вчера бе свален председателят на местния минипарламент в Перник инж. Ненко Темелков. Това стана и с участието на на леви съветници. Предизвестие за бурята дойде още при гласуването на дневния ред, когато с 20 гласа “за”, 15 “против” и 3 “въздържали се” беше прието предложението на групата съветници от СДС за отнемане на правомощията на шефа на ОбС. Предложението беше изненадващо вкарано в последния момент, а заради него регистраните в началото на сесията 38 съветника съвсем скоро нарастнаха до максималния си брой 41. Шефката на сините Ива Романова обвини инж. Темелков в системно неспазване на правилника да работа на местния минипарламент, промяна на вота на съветниците, некомпетентост и пристрастия при воденето на заседанията. В обясненията между кмета инж. Георгиева и инж. Темелков прехвърчаха искри за това кой прав и кой крив в оценките си за работата на общинската администрация.
Аз смятам, че това е най-добре работещият ОбС от 1989 година насам. За това говори и равносметката, която направихме в началото на политическия сезон. Благодарение на нашите решения беше спасено “Комуналстрой”, показаме пропуските и несвършената работа от кметския екип за тази една година, като основната ни грижа бяха интересите на перничани, каза инж. Темелков.
От своя страна кметът инж. Антоанета Георгиева отговори, че много от изречените от шефа на ОбС думи са неверни и са манипулативни. Тя подчерта, че в момента се иска неговата оставка, а не нейната и помоли заседанието да не се превръща в неприятен диалог между двамата.
С тайно гласуване, съгласно ЗМСМА, 12 общински съветници подкрепиха предложението на СДС за отнемане на правомощията на инж. Темелков и за отстраняването му от председателския пост. Против това предложение гласуваха само 3 съветника. Имаше и 6 недействителни бюлетини, а 11 пернишки избраници не пожелаха да упражнят правото си на глас.
Аз смятам, че свалянето ми от председателския пост е политическа интрига, организирана и проведена от Димитър Дойчинов в резултат на свалянето му от поста областен преседател на БСП. Бил съм винаги коректен с него през годините, в които сме работили заедно. Никой не е вечен на своя пост. Приемам с известно облкечение резултатите от гласуването, тъй като имам много работа като областен и общински председател на БСП. Ние трябва да си стягаме структурите за достойно представяне на бъдещите парламентарни избори, каза инж. Темелков.
Според слухове в кулоарите поне трима съветници от групата на БСП и един от “Нова левица-Патриотично обединения за Перник” са станали съучастници на СДС при свалянето на инж. Темелков. По-късно в пленарната зала, той заяви, че ще обжалва гласуването в съда, защото решението е взето без становище на постоянните комисии и без писмено депозиране на мотивите в ОбС.
След бурните емоции около избора, общинските съветници гласуваха правомощия на зам. председателя на ОбС Добри Митрев да продължи ръководенето на заседанието на местния минипарламент. Те възложиха на неговия колега Милан Миланов да свика следващата сесия, която и да ръководи.
ОбС гласува отпускането на персонална пенсия на един перничанин, който е в неравностойно социално положение. Бяха променени месечните такси за общинските детски заведения, като бяха гласувани преференции за определени категории семейства и лица, които да плащат 50 на сто или да са освободени от внасяне на пари.
Общинските съветници одобриха подобрения устройствен план на гр. Перник, кв. “Проучване”, с известни уговорки и уточнения от страна на кмета инж. Антоанета Георгиева. Те не приеха предложението за бизнес план на “Оранжерии” ЕООД и гласуваха да им бъдат изяснени взаимоотношенията между общинската фирма и “Перник въглища” ООД, конкретизирани в подписания между тях договор.
На вчерашната сесия беше приета процедурата за обяваване на конкурс за избор на обществен посредник на територията на Община Перник и избрана комисия от 9 човека, която да проведе интервю в кандидатите.
Във връзка с подаден сигнал от СД”Полидиас” за възпрепястване достъпа на работниците на фирмата от заграждания, поставени от “Стомана индъстри” пернишките избраници гласуваха да се проведе среща при кмета инж. Антоанета Георгиева с участието на собствениците на терени на територията на стамонодобивното предприятие и да бъде изяснен проблема.
Зам председателят на ОбС Васил Михайлов оглави комисия, която трябва за идготви правилата за създаването на Общински гаранционен фонд за малки и средни предприятия към Общинския съвет.
Съветници уважиха молбата за оставка на управителя на “Перник Инвест” Валинтина Златева и избраха за ВрИД шеф. Никола Василев.
По докладната записка на кмета на кметство “Изток” Росица Янакиева пернишките избраници гласуваха по принцип да бъде отдаден първия етаж на сградата на кметството за изграждането на модерен учебен център на нуждите на филиала на Киевската междурегионална академия за управление на персонала. На една от следващите сесии ще бъдат уточнени подробностите, свързани със собствеността и наемните отношения.
На вчерашното заседание беше разгледана и жалбата от живущите в кв. “Дараците” относно изграждането на гаражни клетки на единствената детска площадка, което ще доведе до унищожаването на залената площ. Кметът инж. Антоанета Георгиева се ангажира с проблема и обясни, че поема ангажимента детската площадка да бъде запазена.
Свеж полъх сред позадрямалите от умора общински съветници предизвика предложението на зам. председателя Добрин Радин за изменение в правилника за работа на ОбС. Той предложи в допълнение към чл. 18 да бъде записано, че пернишките избраници нямат право да отправят лични заплахи, неприлични жестови и обиди към своите колеги в пленарната зала. При нарушение те да бъдат санкционирани, а при второ такова да бъдат отстранявани от залата и лишавани от възнагражданията си. С пълно болшинство общинските съветници подкрепиха предложението на г-н Радин с оригинални коментари за произхода, значението и лингвистиката на думата “духай”.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система