Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 14.12.2004 г.
С условни присъди приключи делото за източването на ДСК
Нов управител на Профилакториума искат съветници
Искат безплатни учебници за децата
Рейтингът на червената партия в Радомирско пада главоломно
ЕС налага строги правила и изисквания към производителите
С условни присъди приключи делото за източването на ДСК
Любомира ПЕЛОВА
   С условни присъди и глоби приключи делото за източването на пернишкия клон на Банка ДСК. Повече от година продължиха заседанията на Пернишкия окръжен съд за изясняване на вината на бившата директорка на институцията Детелина Крумова, ексглавната счетоводителка Татяна Богомилова и кредитната инспекторка Катя Мирчева. Началното обвинение срещу тях бе повдигнато по чл. 282 ал.2 за длъжностно престъпление, извършено от лица на отговорни постове, в резултат на което са настъпили значителни вредни последици. Година след началото на съдебното дирене обвинението бе променено в значително по-мекия член 219 за безстопанственост и немърливо изпълнение на служебните задължения. С неправомерно раздаваните от тройката кредити са нанесени щети на Банка ДСК в особено големи размери. Крумова, Богомилова и Мирчева бяха обвинени в източването на 1 238 767 лв.
Нарушенията са били засечени при тематична проверка по кредитната дейност на Касата, извършена през януари и февруари 2001 година. Инспекцията е била предизвикана от рязкото увеличаване на случаите на необслужвани и несъбираеми потребителски заеми. Детелина Крумова оглавява клона на ДСК в Перник от 1 януари 1998 година до 15 януари 2001 година. Под нейно ръководство са допуснати нарушения при отпускане на кредити в над 300 случая. Заемите са давани без документи за доказване на доходите на кредитоискателите и поръчителите. Не са сверявани данните от документите за самоличност с вписаните в договорите, при което умишлено е намаляван броят на членовете на семействата, от който зависи отпускането на заема. Не е била правена проверка и на работните места за установяване на истинските доходи, при което се е стигнало до парадоксални случаи едно и също лице да е поръчител и кредитополучател. Множество експертизи от вещи лица и стотици свидетели бяха разпитани в хода на съдебните заседания.
Година и два месеца условно и 1000 лв. глоба е наказанието за бившата директорка на ДСК-клона в Перник Детелина Крумова и бившата главна счетоводителка Татяна Богомилова. С 1000 лв. глоба се отърва екскредитната инспекторка Катя Мирчева. Пернишкият Окръжен съд уважи в пълния му размер искът на кредитната институция трите обвиняеми да възстановят в пълния им размер нанесените щети на ДСК , заедно със законните лихви по тях. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок в Софийски апелативен съд.
Мекото наказание е заради чистото съдебно минало на трите подсъдими, критичното им отношение към извършените от тях нарушения на нормативната уредба и добрите им личностни характеристики.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система