Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 08.03.2005 г.
Възобновиха делото за източването на “Стомана”
СДС-ДП: Печелим от това, че “Гергьовден” е при нас
Младеж от Македония предизвика катастрофа
Възобновиха делото за източването на “Стомана”
Любомира ПЕЛОВА
   Вчера в Пернишкия окръжен съд бе възобновено делото срещу бившия изпълнителен директор на металургичната фирма “Стомана” АД инж.Валентин Бакалов и някогашния началник на сектор “Инвестиции” в дружеството Пенчо Димитров.
Те са обвинени в престъпления по служба, в резултат на които са нанесени вреди в особено големи размери.
Като граждански ищец вчера съдебният състав конституира сегашният изпълнителен директор на дружеството инж. Спас Христов. Той поиска двамата солидарно да възстановят щетите, нанесени от неизгодни сделки в размер на 3 544 923, 96 лв.
Процесът, тръгнал вчера, е “второ издание”. През май миналата
година съдебното дирене бе прекратено заради искане на защитата да бъде уточнен конкретният размер на сумите, срещу които всяка една от фирмите е купувала активи на металургичното предприятие от май 2001 до октомври 2002 лв. година. Най-голяма е стойността на сделката, реализирана с фирма “Алфа 2000”, собственост на Николай Пресолски и Иван Янков. Те са източили от “Стомана” 2 289 791,27 лв чрез изкупени на безценица активи.
Загубите на пернишката фирма са нанесени от неправомерно разпродавани машини, части и друго оборудване от складове 10 и 20 на дирекция “Инвеститорски контрол” без задължителните публични търгове, без оценки на лицензирани оценителски фирми, без писмено разрешение на Борда на директорите и на Министерство на икономиката. Щетите са скочили главоломно и заради изнесеното без да е заплатено разфасовано оборудване на металургичните станове 500 и 2300.
Вчера съдебният състав прие тройната икономическа и техническа експертиза на вещите лица. За следващото заседание, което е насрочено за 7 април, трябва да бъде изготвена и графологична експертиза на документи, чрез които от “Стомана” са източени над 800 000 лв. Те са издадени на името на фиктивно подставено лице. Обвиняемият Бакалов твърди, че не е резюмирал и подписвал молбите на несъществуващия търговец Румен Иванов. Ще бъдат разпитани и допълнители свидетели по делото.
В момента ексизпълнителният директор на “Стомана” инж.Бакалов работи като управител на частна фирма ЕТ “Валентин Бакалов” и на фирма “Алфа”. Икономистът Пенчо Димитров работи като механик в “Колхида Метал”.
Ако двамата бъдат признати за виновни, законът предвижда лишаване от свобода до 8 години.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система