Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 03.05.2005 г.
Стотици перничани посрещнаха Възкресението в църквите
“Чичо Стоян” участва в най-дългото хоро
Договор ще защитава интересите на производителите на мляко
Стотици перничани посрещнаха Възкресението в църквите
Ели СТОИЧКОВА
   Стотици перничани се стекоха в нощта срещу неделя в храмовете от общината, за да посрещнат Възкресение Христово. Богомолците изслушаха празничната литургия и веднага след полунощ бяха поздравени от отците с думите: “Христос Возкресе!” С традиционния отговор: “Воистина Возкресе!” настъпи и един от най-светлите български празници - Великден. Миряните си тръгнаха от храмовете със запалени в ръцете свещи. Според ритуала огънят трябва да бъде запазен до дома и там свещичките да догорят. Този обичай е за здраве и щастие в къщата.
В неделя църковният празник продължи със сутрешна литургия. Богомолците носеха червени яйца, които поставяха пред иконата на Христос. Носеха и цветя.
Освен възрастни, на тази година в църквите имаше и много деца. Малчуганите с интерес разглеждаха иконите и разпитваха за църковния празник, за Христос и за живота му. Репортер на вестника забеляза, че мъничките богомолци с усърдие се учеха да се кръстят.
С тайнството на Възкресението свършва и големият Великденски пост. Затова на всяка трапеза трябва да има месо - традицията повелява това да бъде агнешко, а на масата да има изобилие от храна. Нашенци обаче се гощаваха с кой каквото има. Традиционното агнешко беше заменено с пилешко, заешко, телешко и други. Най-голямата атракция за децата бе борбата с боядисаните яйца, което се прави за здраве. Всеки малчуган държи да излезе победител в двубоите, затова напоследък се използват хиляди хитрости, най-разпространена е борбата с дървено яйце. От година на година яйцата стават все по-пъстри и красиви.
Според традицията по време на трите празнични дни младоженците трябва да отидат на гости на кумовете, родителите, деверите. Носят хляб, козенак, боядисани яйца. Играят се хора. Днес е последният от трите празнични дни, ако сте пропуснали нещо или не сте почели роднините си, имате време да го сторите.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система