Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 05.05.2005 г.
Действията на кмета за пазара са законосъобразни
Пет нови свлачища тръгнаха в Пернишко
Рубеола плъзна в Перник
Действията на кмета за пазара са законосъобразни
Юлия КУЛИНСКА
   Среща на председателския съвет при местният минипарламент се проведе вчера. Тя беше иницииарана от председателя Добри Митрев. Освен зам.-председателите на местния законодателен огран в нея взеха участие кметът на Община Перник инж. Антоанета Георгиева, главният архитект Петър Огнянов, председателите на групите съветници от всички политически формации, представени в ОбС. Поводът за срещата беше напрежението, което се създаде от търговците, които продават стоки на общинския пазар по повод новата схема за преместването на част от масите на т.н. руски битак зад кино “Кракра”. В разговора взеха участие и техни представители.
Проблемът с промените, които трябва да бъдат извършени на пазара е изключително сериозен и не трябва да бъде допуснато напрежение, както сред търговците, така и сред гражданите на Перник, каза Добри Митрев. Поставянето на масите по тази улица бе трябвало да отговарят на Наредбата, приета от ОбС през 2 000 година за поставяемите съоръжения и Закона за устройство на територията. В много отношения тези два нормативни документа не са спазени, обясни г-н Митрев.
Проблемите с пазара няма да бъдат решени, докато не се намери място за ново тържище, каза кметът инж. Антоанета Георгиева. Схемата, която е предложена, не е индивидуален административен акт, който не може да бъде обжалван и напълно в съответствие с чл.56 от Закона за устройство на територията. Тази схема беше предложена на заседание на председателския съвет на ОбС. На същото заседание ние предложихме вариант, който хората, които работят на ул. “Васил Левски” да използват до момента, в който трябва да я освободят. Ние им предоставихме възмножност да ползват пазара зад кино “Кракра”, за където имаме също разработена схема, както и на ул. “Железничарска”. В целия този случай няма да има 100-процентово удовлетворени граждани. Истината е, че няма удачно място за изграждането на нов пазар, а съм категорична, че ул. “Васил Левски” не може да остане в този си вид повече. Администрацията на ОП”Пазари” няма основание да събира такси, тъй като то е задължено за изпълни схемата. Искам да предупредя търговците, които превеждат таксита по банков път, че няма да имат никакво основание да искат от Община Перник за им възстанови разходите за това. Ние водихме с част от хората по проблема с пазара още през месец февруари т. г. и тогава аз съвсем откровено заявих, че няма смисъл да се лъжем и трябва да се търси вариант за промяна на ул. “Васил Левски”. Още тогава търговците заявиха, че ще търсят съда за решаването на проблемаи това е тяхно право, обясни инж. Георгиева.
От своя страна представители на търговците заявиха, че обжалват заповедта на инж. Георгиева и че делото е насрочено за 7 юни т.г. Те бяха категорични, че ще търсят своите права в съда и казаха, че няма да напуснат пазара до излизането на съдебното решение.
Общинският съвет не е компетентен орган по смисъла на Закона за устройство на територията, когато става въпрос за разполагане, за преместване и за премахване на поставяеми съоръжения, какъвто е случая с павильоните и сергиите на ул. “Васил Левски”, каза председателят на местния минипарламент Добри Митрев след проведените консултации. Това, около което всички ние се обединихме е, че ситуацията е крайно напрегната и за съжаление са пропуснати съществени неща при изпълнение на Закона за устройство на територията и на наредбата за поставяемите съоръжения. Този документ трябва да бъде актуализиран, тъй като е от 2000 година при съществуващия тогава Закон за териториално-селищното устройство. В конкретния случай за този конфликт вина има и в двете страни. По смисъла на Наредбата и на Закона на устройство на територията вашите обекти, които са на ул.”Васил Левски” са незаконни. Няма поискано от страна на главния архитект одобрена схема и ситуацията досега е била въпрос на търпимост и то доста дълго време. Кметът има своите законни основания заедно с главния архитект да одобряват тези схеми и това е изцяло в тяхната компетентност. ОбС няма властнически правомощия да измени или да отмени това решения на градоначалника, но ние препоръчахме на общинската администрация, а и на вас, нека всеки от търговците, общинската администрация и ние като местен законодателен орган да спазваме буквата на закона.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система