Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 10.05.2005 г.
Седем вече гладуват в “Тежко машиностроене”
Празникът на победата честваха в Перник и Трън
Готов е общинския план за развитие на Перник
Седем вече гладуват в “Тежко машиностроене”
Силвия ГРИГОРОВА
   Седем са от вчера работниците от радомирското дружество “Бесттехника Тежко машиностроене”, които предприеха гладна стачка в знак на протест срещу работодателя, заради неплатени заплати. Това са: Емил Колев, Николай Тошев, Емил Стоянов, Атанас Павлов, Стефан Бачев, Димитър Антов и Олег Марков. Както “Съперник” вече информира, в последния работен ден преди Гергьовден социалното недоволство във фирмата ескалира поради това, че ръководството не плати за Великден или Гергьовден нито стотинка на хората от дължимите им заплати. Така над 400 семейства останаха без средства и за двата християнски празника. Вчера при протестиращите бе и репортер на “Съперник”, за да чуе мнението на работниците.
Около 8.30 ч. от цеховете започнаха да излизат хора, облечени в работно облекло, които се събираха на групи и разпалено коментираха. Седмината обявили гладна стачка бяха извън бариерата, в близост до опъната палатка. Заедно с тях бе председателят на СРС”Подкрепа” Любомир Жотев, председателят на синдикалната секция във фирмата Георги Недев и секретаря на секцията- Стефан Бачев. След около двадесетина минути при гладуващите дойде и медицинска сестра. Въпреки желанието на всички журналисти, които бяхме пред бариерата на “Бесттехника Тежко машиностроене”, да се срещнем със собственика на дружеството - Максим Клейтман, за да научим от самия него за проблемите на фирмата и за възможностите за преодоляването на създалата се ситуация, оказа се, че той няма да дойде. Опитът да се срещнем с някой от неговите заместници се оказа също безуспешен, тъй като ни бе обяснено, че никой не е канил медиите... В такива случаи обикновено ние, журналистите, казваме- коментарът оставаме за вас. Аз в случая само ще си позволя да отправя апел към ръководството на радомирското дружество. Уважаеми господа, не забравяйте, че срещу вас стоят живи хора. Вярно е, че не са малко работодателите, които не се съобразяват с действащото законодателство в страната. Факт е обаче, че България е правова държава, пък се е и запътила със сигурни крачки към Европейския съюз. Това още повече я задължава да бъде такава. Тъй че, чуйте гласа на протестиращите. Нали знаете- глас народен, глас божи.
Олег МАРКОВ- резач на гилотина в 12 корпус
Проблемът е, че откакто са дошли, вече осем години тези управници, постоянно сме в преговори с тях за пари. За 2003 г имаме стари задължения, които казаха, че ще ни ги изплатят. Изплатиха половината и спряха. Споразумението от миналата година не се спази. От 2005 имаме платени януарска заплата и аванс, за февруари аванс и 70% от заплатата. Наближава 15 май - време за аванс. Господин Клейтман все казва, че фабриката ту тръгва, ту спира. Ние не можем да разберем какво става. При всеки нов договор, когато го питаме ще се нормализира ли плащането, той все обещава, че всичко ще се оправи. Подпише се споразумението, тръгнат парите донякъде, плати два- три пъти и спре. И то говорим за минимални пари, не говорим за заплата и аванс. Искам да кажа, че една заплата се дели поне на 3-4 пъти. А ни обеща на два пъти да се плаща и пак продължава старата песен на нов глас- кога как има: 30%, 70% и т.н. Затова с колегите стигнахме до извода, че така повече не може да продължава. Осем години все ни казват, че предприятието е на загуба. Едно предприятие, което е на загуба, на Запад го затварят, нали. В нашия случай обаче се карат само нови, лизингови автомобили. Качете се горе в “Белия дом” да видите офисите, а после слезте да видите и обстановката в завода. В какви условия само работим- не мога да ви ги опиша: сняг, студ, всичко тече върху тебе. В най-големия студ сме работили. Каквото са казали сме го дали. Така и по комунистическо време не сме работили. И накрая, когато отстояваме собствените си пари, собственото си аз, се държат от позицията на монополисти.
Емил КОЛЕВ - майстор по производство, ръководител на бригада
Искам само да допълня колегата, че и за март 2005г не ни е изплатена заплатата. За април също не е изплатено нищо, а идва ред на аванс за май. Отделно от това не са ни изплатени парите за храна, сигурно за около 8 месеца, по 2 лв. дневно, защото затвори столовете, затвори и лавката. Спря ни и млекото. Битовите условия са под всякаква критика. Колегата ви каза, ако отидете в администрацията ще видите- кафето, сандвичите, минералната вода. Чисто, подредено, уютно, както си му е реда. Е защо да стачкуват тогава ми кажете. Преди време съкратиха една част от хората. Ние, които останахме, работим пак същия по обем работа, а парите все ги няма. Средно на човек се дължат със сигурност по над 1000 лв, а повечето от нас имат да взимат между 1 500 и 2 000 лв.
Любомир ЖОТЕВ- председател на СРС”Подкрепа”
Ние сме решени да защитаваме правата на протестиращите до последно. Този път няма да отстъпим лесно. Единственото, за което ще отстояваме като синдикат е да се спазва подписаното през февруари т.г. споразумение. Работниците вече не вярват на голи обещания. За съжаление, от проведения в края на миналата седмица разговор, не съм оптимистично настроен.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система