Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 25.04.2002 г.
Земетресение развълнува народа
Противоземетръсна кафе-пауза
Четвърти отровен в Долна Мелна
Стоян Котев остава в ареста
Мъж се хвърли от петия етаж
Земетресение развълнува народа
Яна ТОДОРОВА
   Силно земетресение разлюля Перник в 13.52 часа вчера. Трусът е с епицентър на около 130 км югозападно от София и на около 45 км североизточно от Скопие и е извън пределите на нашата страна. В Скопие трусът е бил с магнитут 5,3 по скалата на Рихтер. Там са и най-големите поражения. На територията на България няма разрушения и жертви. Земетресението е усетено най-силно в Западна България в регионите Перник, Благоевград, Кюстендил и София. В нашия град трусът е бил с магнитут около 4 по скалата на Рихтер и беше усетен дори и на приземните етажи на сградите.
Множество граждани напуснаха жилищата си в очакване на нови размествания на земните пластове. Освободени бяха и учениците в някои от училищата. Разпуснати вчера следобяд бяха и служителите на Общината, тъй като в сградата работят много хора, разоложени по високите етажи и в случай на нужда евакуирането става трудно, информираха от кметството.
Раздрънчаха се стъклата на прозорците, размести се покъщнината, отвориха се вратите на гардероба, разказваха перничани след земетресението. Според някои люшкането било много силно, други пък твърдят, че нищо не са усетили. Общо-взето обаче вчера цареше напражение сред съгражданите ни.
Трусът е усетен на територията на цялата страна, като най-силно е почувстван в западната половина. Експерти не изключват възможността да паднат някои от комините на къщите в Кюстендилско и Благоевградско. За разрушения може да се говори едва при трус над 6 степен по скалата на Рихтер, информираха от “Геозащита”. При такова земетресение няма опасност за жилищните сгради в страната ни, категорични са оттам. Няма опасност и за атомната електроцентрала “Козлодуй”, която е проектирана да издържи и трусове от 9 степен. Най-силно земята се люшна в 13.52 часа. В продължение на час обаче бяха усетени още десетина по-леки труса със същия епицентър. По-силен от тях е бил първият. Останалите са намалявали като сила. Първият турс е бил вертикален, а вторият - хоризонтален. Възможно е затихващите трусове да продължават и занапред, прогнозират специалистите. Не е изключено такива да има в продължение на няколко седмици до месец.


Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система