Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 20.06.2005 г.
Роми загинаха, отровени в района на “Цалева круша”
За европейско бъдеще мечтаят пернишките енергетици
Съвместни изяви ще правят Перник и Чешкият център
Роми загинаха, отровени в района на “Цалева круша”
Екип на “Съперник”
   Изоставени руднични шахти на открития въгледобив в местността “Цалева круша” край Перник, в събота към 21 часа, взе поредните две човешки жертви. Семейство роми се спуснали да вадят нелегално въглища в шахта, дълбока 8-9 метра. 57-годишният Димитър Стоянов и неговият син - Георги /31 г./, се опитали да извадят няколко чувала. С тях бил и 7-годишният син на Георги. В старата подземна галерия най-напред се спуснал Димитър. Разбрали се останалите да изчакат на повърхността, докато той разузнае дали има достатъчно въглища и ще могат ли да копаят там. Секунди по-късно човекът започнал тревожно да вика. Георги се спуснал да му помага, като заръчал на детето да извика на помощ техен съсед. В ямата обаче имало концентрация на метан - 8%, който е фатален за хората.
Малко по-късно на място дошъл съседът, той и негови близки извикали екипи на противопожарната служба и Центъра за спешна медицинска помощ. Когато пристигнали специализираните екипи на РС ПАБ, в критично състояние били бащата и съседът, опитал се да помогне на задушените от блатния газ. За броени минути след сигнала дошли и реанимационни екипи от Центъра за спешна помощ, но въпреки услията им, 57-годишният Димитър починал на път към болницата, медиците не успели да спасят и 31-годишния му син. Въпреки че са вадили пострадалите с противогази, трима от огнеборците също са прекарали нощта в пернишката болница заради метаново натравяне. Според информация от РС ПАБ съдържанието на отровния газ в дъното на шахтата е било над 8 процента. Специалисти твърдят, че при такава концентрация всяко проникване на въздух в галерията може да доведе до горене, а най-малката искра може да предизвика страшна експлозия. Мъжете са загинали в подземни галерии на мината, където до есента на миналата година роми са копаели въглища. Тогава обаче от мината са затворили и заравнили обекта, като така са прекратили достъпа до опасните участъци. Именно затвореното пространство е довело до голямата концентрация на метан.
Незаконното вадене на кюмюр от изоставени шахти на пернишката мина от години е препитание за стотици ромски семейства от общината. Събраните въглища се продават в чували по 5 лв бройката. Старите руднични забои всяка година вземат човешки жертви - през пролетта, пак в подобна “разработка” , загина млад мъж от Батановди. Той беше затиснат от свлякла се пръст в рова.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система