Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 16.08.2005 г.
Празникът на Божията майка събра хиляди в светите храмове
Откриха опиати
Над 200 перничани се включиха в акцията на Червения кръст
Празникът на Божията майка събра хиляди в светите храмове
Юлия КУЛИНСКА
   Големият църковен празник “Голяма Богородица” беше отбелязан тържествено във всички православни храмове в Перник и областта. Стотици хора се събраха пред иконата на Божията майка, да отправят молитва за здраве, благополучие и плодовитост.
Със силен камбанен звън възвести вчера началото на своя празник православният храм “ Успение Богородично” в кв. “Изток”. Всяка година на Голяма Богородица миряните се събират в черквата, за да почетат Божията майка. От ранни зори храмът и двора му се изпълниха с народ. Тържествена света литургия отслужи отец Владимир. Църквата се освети от стотиците пламъчета на свещите. Не липсваха традиционните богородични пити, върху които жените бяха поставили листчета с имената на хората, които бяха осветени от отеца за здраве. След това погачите бяха раздадени заедно със светена вода на присъстващите. Не липсваше и традиционния курбан, от който всеки похапна за здраве. За доброто настроение на жителите и гостите се погрижиха Буфо Буболечки, народният оркестър към Дома на миньора със солисти Анета Борисова и Верка и Валерия Момчилови, певците Яни Янев и Михаела Трайчева. Тържеството беше организирано от кметство “Изток”, читалище “Искра” и Районният младежки дом.
Църквата “Успение Богородично” е построена през 50-те години на ХХ век от заселници на новопостроения тогава квартал. Те идват от селата Крапец и Попово, които попадат в чашата на строящия се 1950 година язовир “Студена”. На жителите на тези заличени селища се предоставят свободни места в днешния квартал “Изток”. Заедно с новите си домове, хората построяват и своя църква, в която пренасят някои от иконите и църковната утвар от черквите в заличените села.
Своя храмов празник и църковния празник “Успение Богородично” празнува вчера и едноименната църква в с. Драгичево. На него присъства и кметът на Община Перник инж. Антоанета Георгиева, която запали свещичка за здраве на дъщеря си Мария, която вчера имаше имен ден. Стотиците жители и гости на с. Драгичево похапнаха от курбана и се повеселиха. Църквата е построена през 2001 година с дарения на местните жители. В момента се изгражда ограда около храма отново с доброволни средства. Ще бъде благоустроен двора на църквата.
Богородица се почита като покровителка на семейството, майчинството и брака. В нашата религия Мадоната е носителка на божественото женско начало. Народът ни е съхранил за нея, майката на младия Бог, обич и респект, вяра в нейната непорочност, вълшебна сила и справедливост. И доказва това всяка година на нейния празник, като покрива иконата на Богородица с цветя и дарове, пали свещица и отправя молитва за здраве.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система