Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 27.10.2005 г.
Новата Арка и паметник на Бозаджията откриха в Радомир
Със 17 процента скача парното за перничани
Перничанин изхвърли телевизора на съседа си през прозореца
Откриха Дневен дом за възрастни хора
Новата Арка и паметник на Бозаджията откриха в Радомир
Любомира ПЕЛОВА
   Слънчев и ведър бе вчерашният празничен за радомирци ден, които по стародавна традиция на Димитровден се връщат към корените си.
Малко след 11 часа, на централният площад “Свобода” в Радомир се развяваха националния трибагреник, звездното знаме на ЕС и флагът на Радомир. Те бяха издигнати от председателят на ОбС инж.Иван Владимиров, новият почетен гражданин - журналистът от БНТ Симеон Идакиев и кметът на Община Радомир инж.Златко Стойчев.
Сред гостите, които вчера уважиха празника на радомирци, бе зам.-председателят на Народното събрание и зам.-председател на националното ръководство на ДСБ Екатерина Михайлова, представители за България на движение “За мир, разоръжаване и свобода”, Паскуал Амос Ваол - кмет на испанския град Утебо, почетни граждани на Радомир кметовете на Трън, Ковачевци и Брезник, представители на Националното сдружение на общините.
Благодаря ви, че сте тук, на този прекрасен празник и искам да ви кажа, че съм щастлив да бъдем заедно в този прекрасен ден. Въпреки тежките икономически проблеми и трудното адаптиране към новите реалности, въпреки безработицата и безпаричието, сме живи и по-силни, защото ни крепи любовта. Силни сме, защото обичаме своя град и своите деца, заяви в приветственото си слово кметът инж.Стойчев и обеща да работи за европейското бъдеще на общината.
Да не забравяме корените си и традициите, свързани с тях, пожела градоначалникът най-вече на младите радомирци прерязвайки лентата на паметника на емблематичния за града Бозаджия. Скулптурата е изработена от художника Евгени Кузманов, който също е почетен гражданин на Радомир.
100 л от вкусната напитка раздадоха безплатно на празнуващите сем. Костадинови, които притежават запазената марка и патента на емблематичното местно питие.
Вчера в Радомир бе огласено и писмото до кмета на град Солун, с което инж.Стойчев предлага да бъде учредено международно сдружение за партньорство между градовете, чийто покровител е Св.вмчк.Димитрий Солунски. Идеята е негов център да бъде гръцкият град. За покровител на Радомир той е избран още през 1855 година и от тогава неговият ден е празничен за жителите му. Светецът е покровител и на редица други български градове, сред които са Видин, Сливен, Гурково. Вероятно е почитан и от други православни народи и бихме могли да се обединим в името на вярата, сътрудничеството и разбирателството на народите, се казва в предложението на кмета инж.Стойчев.
Специални телеграми и поздравителни адреси до радомирци изпратиха вчера президентът Георги Първанов, министър-председателят Сергей Станишев, губернаторът на Самарска област, почетният консул на Кралство Йордания, кметът на побратимения град Белоград в Чехия, кметове на десетки български общини, Националното сдружение на общините, почетни граждани на Радомир.
Градоначалникът инж.Стойчев връчи грамоти и плакети на тримата нови граждани на Радомир - художникът Симеон Спиридонов, чиито творби попълват галериите на най-престижните галерии в Европа, Америка, Азия, пътешественикът, журналист в БНТ Симеон Идакиев и дългогодишната учителка и читалищна деятелка Людмила Георгиева.
С почетни грамоти за издигане авторитета на Радомир бяха отличени и уредничката в музея “Войнишко въстание” Василка Райчева, директорът на СОУ “Св.св. Кирил и Методий” Валентин Марков, д-р Таня Пашалийска- дългогодишен акушер-гинеколог, Олга Шаранкова- за развитието на самодейното изкуство в с.Владимир и малката певица Александра Александрова, представила достойно родния си град на редица националани и международни сцени. За спонсорската си дейност с грамота бяха отличени и сем.Костадинови.
С тържествено шествие, начело на което бе носена светинята на българското опълчение - Самарското знаме, вчера вечерта бе открита официално и символичната за града Триумфална Арка. В края на 19 век оригиналната арка е построена заради посещението на княз Александър Батенберг. В средата на 60-те години при пътен инцидент тя е съборена.Сега е възстановена по инициатива на кмета на Община Радомир инж.Златко Стойчев.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система