Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 22.11.2005 г.
Условна присъда за убийството в трънското село Туроковци
Изсичат незаконно гората край Рудничар
Съветници искат учредяване на дружество “Перник газ”
Условна присъда за убийството в трънското село Туроковци
Любомира ПЕЛОВА
   С условна присъда завърши делото за убийството в трънското село Туроковци, станало тази година, навръх националния празник на България - 3 март.
При битова свада тогава 47-годишната Райна Стоянова отне живота на приятеля Любомир , с когото от близо година живеела на семейни начала. В основата на разигралата се драма стоят алкохола и насилието, стана ясно по време на процеса. Заради лична драма преди около година подсъдимата се преселила в Туроковци при стария приятел на семейството й -76-годишния Богдан Гюров. Между тях имало уговорка да й препише част от имота срещу гледане. В Туроковци през 2004 година пристигнал да живее и синът й Иван, който според справките на РДВР и свидетели по делото започнал да краде из селските дворове и къщи. Това създало допълнително негативно отношение и към майка му. В убития Райна срещнала разбиране и добро отношение но ... само когато бил трезвен. След някоя и друга чашка ракия озверявал, ставал ревнив и агресивен и я пребивал от бой. Такава била ситуацията и на фаталния 3 март.
На следващия ден подсъдимата се готвела да пътува заради панихида на починалото й дете. Любомир излязъл да търси кола сутринта и се прибрал пиян-залян едва вечерта. Райна му направила забележка за състоянието му и му поискала обяснение къде се е губил цял ден. Тогава той я свалил с юмруци и ритници на земята. Намесили се съседи и приятели, които се черпели с Райна за празника и укротили страстите. Минути по-късно заради друга забележка на подсъдимата скандалът избухнал с нова сила. Любомир завлякъл за косата Райна в съседната стая и започнал отново побоя. Жената някак успяла да се вдигне от пода и да се спаси в кухнята, където нахълтал и развилнелият се мъж. Пред съда свидетелите потвърдиха грозните, цинични епитети, с които той обсипвал заедно с ритниците и юмруците Райна. Заплашил я, че жива този път няма да се измъкне. Отбранявайки се, тя докопала нож и го размахала хаотично срещу побойника. Оказал се фатален удар, при който острието наранило белия дроб и дясното предсърдие. Докато пристигне линейката от Трън, Любомир починал. Според патоанатомите, леталният изход е бил неизбежен. Кръвната пробо показала 4,6 промила алкохол в трупа на убития.
Любомир Гюров е криминално проявен, излежал е и присъда за разпространението на фалшиви пари.
Срещу Райна Стоянова бе повдигнато най-напред обвинение за убийство, извършено в състояние на афект, предизвикан от от упражненото върху нея насилие от страна на приятеля й. На последното съдебно заседание, след изясняването на всички обстоятелства около смъртта на 45-годишния туроковчанин, прокурорът поиска промяна на обвинението, което съдебният състав уважи. Новата формулировка е убийство, извършено в условията на превишена самоотбрана.
Ще приема всяко решение на съда, защото каквото и да реши той, няма по-страшно наказание от факта, че аз трябва до края на дните си да живея с мисълта, че волно или неволно съм отнела един живот и съм убийца, заяви при последната си дума подсъдимата Райна Стоянова.
На две години лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок бе осъдена тя. Неволната убийца ще изплати и по 4000 лв обезщетение на родителите на Любомир - Борис и Елка Гюрови и по 7 500 лв кръвнина на дъщерите му от предишни бракове Силвия и Ясмина.
Присъдата подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд в 15-дневен срок.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система