Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 01.02.2006 г.
Сурвакарите: фестивалът беше опорочен...
Евакуираха възпитаниците на СОУ “Д-р П. Берон”
Пътник ограби таксиметров шофьор, запалшвайки го с нож
Сурвакарите: фестивалът беше опорочен...
Юлия КУЛИНСКА
   Сурвакарските групи от Дивотино, Чепино, Габров дол, Ноевци и Копаница вчера получиха награди от областния управител Иван Димитров. Призовете са за цялостно представяне на сурвакарите им на завършилия ХVI международен фестивал на маскарадните игри, за автентичност и артистичност и са дават за първи път от губернатор на Пернишка област. Наградите са от по 200 лева на група. Те бяха получени от кметовете на населени места. На тържеството присътваха ръководителите на сурвакарските групи, както и участници в тях. Те споделиха с областният управител недоволството си от класирането на фестивала и от наградите, връчени на самодейците.
Фестивалът беше опорочен, каза кметът на Дивотино Иво Петров. Почти всички сурвакарски групи, класирани на призови места от журито не спазиха критериите, по които премина оценяването. А те бяха за артистичност и автентичност. Съгласно традиците, завещани ни от нашите деди, в сурвакарските обреди могат да участват само мъже, които изпълняват и женските роли в ритуала. Във всички наградени колективи имаше жени. Оценките бяха определяни и в зависимост от масовостта на участие. Тук пак беше нарушена автентичността като сурвакари да се маскират само жители на съответното село. В групите и на Ярджиловци, и на Светля, които спечелиха голямата награда, имаше хора от по две до пет други се села, каза Иво Петров.
Неговите думи бяха потвърдени и от останалите участници в срещата. Сурвакарите от Габров дол изказаха категорично мнението си, че ако не се промени организацията на фестивала, те няма да вземат участие в следващите му издания и ще организират алтернативен в Община Земен. Чуха се и гласове за подкупване на журито и за неговата пристрастност.
Всички бяха категорични, че не трябва да има класиране, а всички сурвакарски групи, които се представят да получат по равна сума, за да могат да покрият разходите си. Предложи се да бъде връчвана статуетка и почетен плакет за участие. Присъстващите споделиха, че за тях е важна моралната награда, а не парите. Те направиха предложение в Организационния комитет за следващото издание на фестивала да бъдат включени не само чиновници, но и представители на групито от областта, които да участват в изработването на критериите за участие.
Тръбва да има справедливост при награждаването и участниците в срещата изказаха ценни предложения да няма вече парични награди, а те да бъдат предметни, каза областният управител Иван Димитров. Това е много добра идея, тъй като хората играят за традицията, а не за пари. И това е най-хубавото на фестивала. Ще се постараем през 2007 година да направим нещо по-различно и всяка група да бъде отличена. Ще търсим механизъм да бъдат покрити и разходите, които сурвакарите правят, за да дойдат в Перник. За да няма бойкотиране на фестивала, за да продължи традицията, която прославя нашия град в цяла България и извън пределите й ние трябва да променим някои неща в организацията на изявата и това ще стане съвместно с Община Перник. Аз бях провокиран да дам и награди от областния управител, защото съм граовец, защото ценя и уважавам традициите, гордея се с тях и смятам, че повече групи трябва да бъдат оценени. Всички те влагат много любов, много сърци и душа, много желание и работа в подготовката и представянето си за тези празненства и трябва да има повече награди. Постарах се призове да получат сурвакарски групи от всички общини в областта, но смятам, че всички участници заслужаваха награди, допълни Иван Димитров.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система