Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 26.06.2006 г.
Студенти реставрират икони на Захарий Зограф в Перник
Пласират фалшиви двайсетачки в Перник
Студенти реставрират икони на Захарий Зограф в Перник
Станислава БОЯНОВА
   И през тази година продължават реставрациите на интериора на пернишката черква "Св. Георги". Идеята за проекта е на местни жители, той се реализира от студенти и преподаватели в Художествената академия, специалност "Реставрация", информира ръководителят на проекта Стефан Велишки. Той сподели че работата е започнала преди три години с реставрация на две от иконите, след което на стенописите, което ще продължи около 5 години. Цялата работа по реставрацията се извършва от студентите по време на летните им практи, които са около 15-16 дни. В тях се включват колективи от 12-13 студенти от първи до четвърти курс, уточни Велишки.
Като културна стойност, църквата е достатъчно значима, за да бъде реставрирана. Иконите са на Захарий Зограф. Самото име на Захарий Зограф е гаранция за изключително високо качество. Стенописите са също на самоковски зографи. Макар все още да не се знае точно кои. Истината е, че състоянието им е много тежко, имат сериозни разрушения, но въпреки всичко мисля, че постигнатото досега е обнадеждаващо. Първият етап беше изключително успешен в западната част на църквата. Възнамеряваме постепенно да реставрираме всички икони, Владишкия трон и иконостасната рамка, която е богато резбована. Идеята ни е да имаме цялостен интегриран подход при реставрацията на интериора на църквата, поясни Стефан Велишки.
Според изкуствоведа Асен Василиев църквата "Св. Георги" е построена през 1843 година. Иконите са нарисувани от Захарий Зограф през 1846 година. Стенописите имат на няколко места дарителски надписи от 1857 година. По-късно, през 1960 г. църквата е била обновена. Стенописите в притвора са в един академичен стил, който е характерен за този период. По това време е построен и комин в наоса на сградата. Той е в ъгъла на западната и южната стена. За съжаление скрива част от сцените с живопис. Идеята на специалистите е да предложат на Институтата за паметнници на културата да го демонтират и да бъде построен на северната страна.
Според мен въпреки скромната архитектура на църквата, това е един великолепен паметник на възрожденското изкуство, заяви Сефан Велишки и допълни, че перничани ще бъдат възнаградени, защото ще се запази нещо много стойностно
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система