Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 24.08.2006 г.
Студенчани готови на бой, не искат кариерите
33 безценни документа за историята на мината
Студенчани готови на бой, не искат кариерите
Юлия КУЛИНСКА
   Жителите на Студена посрещнаха на нож представителите на фирма "Инжстрой-Минерал", която е кандидат-концесионер за добив на стоителни материали в местността "Пери" в землището на населеното място. Над 150 местни хора се събраха на общоселско събрание, за да обсъдят оценката за въздействие на околната среда за разкриването на новото находище, но общ език с концесионерите не се намери. На срещата присъства представителят на фирмата за Полша, Хърватска и България, екипът, разработил доклада по ОВОЗ, кметът на Община Перник инж. Антоанета Георгиева, местният управник Валери Стоилов, председателят на Партия "Българска социалдемокрация" Александър Томов, който е кореняк-студенчанин и живее в Студена.
Докладът по ОВОЗ съдържа 47 предписания към кандидатстващата за кариера фирма "Инжстрой-Минерал". Тя трябва да ги изпълни и чак тогава ще може да разработи каменоломната. Целта на общественето обсъждане е да се чуе мнението на населението. Протокол от него, заедно с доклада ще бъде изпратен в РИОСВ в София, тъй като находището е с по-малък терен, и там експертен съвет ще прегледа всички документи и ще излезе със становище дали да се разреши концесията или не.
Представителят на австрийския концерн "Щрабак" представи пред присъстващите ивнестиционното намерение на фирмата и ангажиментите, които вече са изпълнили и които предстои да бъдат осъществени. Мотивите "против" концесията изложи председателят на инициативния комитет "Да спасим Студена" Михаил Методиев. Становището на жителите на селото беше категорично, че кариерите замърсяват въздуха, предизвикват запрашаемост, тровят водите. В резултат на взривовете са изчезнали много редки и защитени растителни и животински видове, а това води до нарушаване на екологичното и биологично равновесие в природата.
Кметът на Община Перник инж. Антоанета Георгиева каза, че управата е категорично против разкриването на нова кариера и че това трябва да се вземе предвид в доклада. От сега действащите кариери общината търпи санкции от контролните органи заради голямата запрашеност в региона. Мнението на местната власт е, че нова каменоломна не бива да се разкрива в Студена. Независимо от гръмките обещания за социални придобивки, жителите на селото се отнесоха с недоверие към всичко казано от представители на фирмата и не остъпиха от позицията се, че повече кариери в населеното място няма да допуснат.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система