Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 21.09.2006 г.
Три вида измами засечени в Пернишко
Тормозят всяко второ дете в семейството
Ученици наказани с обществено порицание
Три вида измами засечени в Пернишко
Илияна ИВАНОВА
   Измамници, натъкмени като банкови охранители, ловят жертви край финансовите офиси в центъра на Перник. Мошениците обикновено са облечени в модерни костюми, а върху реверите си имат поставени баджове, съобщи началникът на Сектор "Икономическа полиция" към ОДП - Перник главен инспектор Митко Петров.
Така предрешени, престъпниците издебват предимно възрастни хора, които теглят пари от банки или сменяват валута от обменните бюра. Обикновено разговорът става на площада. Там мошеникът, който представя и фалшиви документи, обяснява на потърпевшия, че в банката е получил по-малко пари или пък, че са му дали фалшиви банкноти. За по-голяма достоверност мошеникът звъни по телефона на свой съучастник, като имитира, че говори с директора на съответната финансова институция. Нищо неподозиращият гражданин се хваща на въдицата, след което е готов да изпълни всяко разпореждане на непознатия, само и само да получи "пълната" сума или "истинските" банкноти. Затова безропотно отива в посочена от непознатия човек сграда. Там уж бил офисът на фирмата, както и кабинетът на директора. Потърпевшият остава да чака на входа, а престъпникът се омита през задния вход. Статистиката показва, че тези престъпления се вършат обикновено в дните четвъртък или петък около обяд. Обичайният час за "сделките" е 11 часа. Друго характерно за тези деяния е, че винаги участват две или три лица. Единият влиза в ролята на банков служител, другият играе ролята на клиент, който също е бил подведен при смяната на парите. Второто лице се появява внезапно и споделя, че и той има проблем. Безпроблемно дава своите пари на мнимия банков служител, като целта е по този начин да се повиши доверието у набелязаната жертва.
Вторият начин на действие от страна на мошениците става по телефона. Измамниците избират номера на случаен принцип или от рекламите. Не е задължително да имат предварителна информация за "жертвите", изваждат информацията по време на разговора. Обикновено предложението е за бърза печалба. Отвъд линията предлагат изгодно машинни елементи или резервни части, за които даже вече имало клиент. Говорещият по телефона обяснява, че по някаква причина не може сам да контактува с клиента, затова се обръща към друг човек. Обикновено след ден на телефона позвънява и "клиента", който настоява сделката да стане час по-скоро, защото частите му трябват спешно. Естествено, обаждането е от подставено лице. Първата среща обикновено става на територия на Софийска област или в Северна България. След това заговорниците взимат парите, често по няколко хилядарки, и офейкват. Чрез районните инспектори вече сме водили разговори с гражданите да бъдат по-бдителни и да не се предоверяват на непознати лица.
Третият вид измами са предназначени към самотно живеещи възрастни хора. Там мошениците предварително проучват набелязаните жертви. Обикновено се насочват към хора, които имат роднини в други райони на страната или в чужбина. Измамникът се представя за човек, който е близък на син или внук/внучка. Разказва покъртителна история за тежка катастрофа, която младите са претърпели, за внезапно възникнала нужда от пари за лечение или кръвопреливане. Ако близките на "жертвата" са в чужбина, изведнъж се оказват замесени в криминално престъпление и им трябват пари за адвокати. Сащисаните старци дават исканата сума и чак след това се сещат да проверят какво е станало наистина.
Общо 14 са измамите, регистрирани в региона от началото на годината досега, каза още главен инспектор Петров. Заради различни инциденти в пернишката полиция са задържани шест лица.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система