Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 09.11.2006 г.
Черквата "Св. Арх. Михаил" в Студена на 160 години
"Съюз за Перник" за втори път зарадва хората от третата възраст
Черквата "Св. Арх. Михаил" в Студена на 160 години
Юлия КУЛИНСКА
   Със Света литургия и празничен камбанен звън посрещна своя храмов празник църквата "Св. Арх. Михаил" в село Студена вчера. Стотици миряни се стекоха в ранни зори, за да запалят свещица и да се помолят за здравето на близки и роднини. 160 години от създаването си отпразнува един от най-красивите православни храмове в Пернишка община. Да почетат християнския празник на студенчани гостуваха председателят на ОбС Добри Митрев, кметът на Община Перник инж. Антоанета Георгиева, изпълнителният секретар на Гражданско сдружение "Съюз за Перник" Димитър Колев, кметове на населени места, много ученици, жители на Студена.
Изграждането на храма "Св.Архангел Михаил" е започнато през 1837 година и е завършен през 1846 година. Той е осветен от гръцкия владика Матей Самоковски. Замисленият проект е бил с външни кубета, но турският окръжен управител забранил "за да не дразнят иноверците". Затова църквата е уникална с 3 вътрешни купола, разположени в наоса на Светата Троица и в страничните сводести тавани по цялата дължина над балкона. Първоначално започнатата църква е паднала, тъй като определеното за изграждането й място е било мочурливо. За да бъдат по-здрави основите и да се избегне пълзящата влага са били побити дъбови колове, които имат трайност над 400 години. Църквата е иконописана през 1869 година от учителя в местното студенско училище Константин Антикарев, който е родом от Самоков и е възпитаник на Зографската школа. На пода има поставена каменна плоча с двуглав орел и надпис 1880 година. Царските двери са изработени от Янкул, който е син на посечения от Сакъли бей, поп Стойко. Сред стенописите се откроява образът на българската светица Света Петка. Отвън по вратата и по стените има вградени каменни плочи с християнски символи.
Според народните вярвания и представи на българите Архангел Михаил е ангелът, който се спуска при умиращия и с нож вади душата му. В предсмъртния час на човека, Архангелът долита от небесата, за да вземе със себе си душата на покойника. Той я отвежда в отвъдния свят, където заедно със своя събрат Св. Петър я отправя в райската градина или при врящия казан в пъкъла, в зависимост от това дали е праведна или греховна.
На Архангеловден българите колят курбан в чест на светеца-покровител на мъртвите. Обикновено се жертва мъжко - овен или шиле. В шест казана вреше днес курбанът, посветен на храмовия празник на "Св. Архангел Михаил" в Студена. Животните за него са закупени със средства, осигурени от спонсори - "СК-13 Пътстрой", "Бисер Алексов" и "Кариери Студена". Кметът на Студена Валери Спасов е благодарен на всички, които от сърце даряват пари, за благото на населеното място. На Архангеловден жените приготвят и раздават специални обредни хлябове. Всички сядат на тържествена трапеза, а кожата на обредните жертвени животни се дарява на църквата.
В Студена празникът се почита откакто църквата е построена. На този ден млади и стари с цветя и обредни хлябове почитат паметта на Архангел Михаил. Смята се, че ако на този ден времето е ясно и падне слана, зимата ще е добра. Такъв беше вчерашният ден. В ранното утро гъста мъгла обгръщаше Студена, но до обяд тя се вдигна и топлото есенено слънце стопи дебелата слана. Стотиците гости, стекли се в селото, седнаха на трапези, за да почетат именните дни на свои близки и роднини. А над всички се носеше тържественият звън на камбаните, прославящи големия християнски празник Арахангел Михаил...
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система