Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 24.01.2007 г.
До края на лятото изчезват незаконните каменоломни в Студена?
CEZ България и "Български пощи" сключиха договор за инкасирането на тока
До края на лятото изчезват незаконните каменоломни в Студена?
Юлия КУЛИНСКА
   До лятото на тази година ще бъде спряна дейността на незоконните кариери край село Студена, гарантира Дончо Иванов, който заедно с Юлия Касалийска са упълномощени да представляват републиканския омбудсман Гиньо Ганев. Още през следващата седмица общественият защитник на страната ще свика междуведомствена комисия, в която влизат представители на МРРБ, МОСВ, депутати, шефове на екологични организации, които ще бъдат запознати с проблемите на жителите на населеното място. Това стана ясно вчера при посещението на представители на републиканския омбудсман, които бяха в Пернишко по покана на инициативния комитет "Да спасим Студена!". На срещата с неговите членове присъстваха инспектори от РИОСВ, директорът на Областната инспекция по труда Анастасия Соколова, зам. кметът на Община Перник инж. Любомир Тасев, кметът на Студена Валери Спасов, журналисти от местните и национални медии.
За съжаление, независимо от десетките жалбите на хората от Студена, ангажираността на държавни и общински институции и глобите, които се налагат на фирмите, които копаят инертни материали на кариерите незаконно, нищо не се случва, каза още Дончо Иванов. По този повод беше потърсена намесата на републиканския омбудсман Гиньо Ганев, който да съгласува проблема между отделните ведомства и да се потърси нормативна база, според която законният добив, за който се плаща такса и се прави рекултивация, възстановяване и запазване здравето на хората тук, да продължи да се извършва. Но всички, които безнаказно увреждат природата и здравето на населението, трбява да престанат да вършат закононарушения, обясни г-н Иванов.
Народното събрание да създаде комисия от експерти, която да извърши оглед на района на с. Студена и кариерите, да оцени въздействието им върху околната среда, здравето и живота на хората, флората и фауната, каза председателят на инициативния комитет Михаил Мишев. Да бъдат затворени незаконните кариери. Не даваме съгласието си за разкриване на кариери от "Маба строй" ЕООД и "Инжстрой" АД. Предвидените концесии за 35 години да бъдат анулирани. Да се почистят от фирмите, собственици на кариерите районите и вододайните зони от смет, строителни отпадъци и вредни вещества. МОСВ да предприеме незабавни мерки за екологическа защита на хората и околната среда. Да се забранят мощните взривове и замърсяването на въздуха от прах и вредни емисии, а ВиК да изгради пречиствателна станция за водата, която пием. Министреството на земеделието и горите да осъществи кортрол за връщане съгласно закона на имотите, попаднали в района на кариерите, са част от исканията на членовете на инициативния комитет.
Само две са фирмите, които имат редовен концесионен договор. Това са "СК-13-Пътрстрой" АД и "Автомагистрали Хемус" АД. Решение за предоставена концесия има и фирма "Мава Строй" ЕООД. Законна е и дейността на "Строителство и възстановяване" АД-София, тъй като тя като държавно дружиство разработва като приемник на ГУСВ-София кариера "Студена-ГУСВ". Всички останали 6 фирми незаконно копят инертни материали. Никаква документация за заявени намерения не е открита за фирма "Венцислав Йорданов-Надежда ВИ", която заедно с "Добри Владимиров" са най-големите нарушители на закона.
Калина Колева и Дафина Димитрова от РИОСВ обясниха, че са правени 11 проверки на фирмите, констатирани са нарушенията, но нещата спират до тук. Наказанията не решават проблема. На фирма "Надежда ВИ" са съставени три акта, които са на стойност 80 000 лева. Последната проверка на фирамата е правена преди месец, когато отново е констатирано нарушение и предстои съставянето на акт.
Директорът на Областната инспекция по труда Анастасия Соколова каза, че само "СК-13-Пътстрой" АД, "Автомагистрала Хемус", "Хидрострой" и БКС-Перник имат редовни разрешителни за извършване на взривни работи.
Участниците в срещата в Студена посетиха камеломните. Само на три от кариерите работеха хора и техника. Естествено, на тези с редовни разрешителни. Останалите бяха пусти и нишо не подсказваше, че само преди часове тук и кипял усилен труд. Местните хора обясниха, че нарушителите имат добре развита разузнавателна мрежа и веднага щом разберат, че ще се правят проверки или посещения на външни лица изчезват. Както стана и вчера...


Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система