Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 29.03.2007 г.
Как да се преборим с огнените стихии в региона дискутира областна комисия
Казанлъшка фирма отводни затлачени галерии под болницата
Как да се преборим с огнените стихии в региона дискутира областна комисия
Юлия КУЛИНСКА
   Решаване на проблемите с пожарите в региона беше темата на проведеното вчера заседание на Постоянната областна комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи. То беше ръководено от губернатора Иван Димитров и на него присъстваха членовете на комисията, директорът на Областната дирекция "Полиция" комисар Димитър Шереметев, както и всички кметове на Общини от областта. На заседанието бяха дискутирани три основни проблема. Началникът на РЗ ПБЗН комисар Иван Видоловски изнесе информация за противопожарната обстановка в региона. Участниците в заседанието набелязаха мерки за предотвратяване на огнената стихия, опазване на горския фонд и подобряване на организацията за гасене на пожари по които докладва гл. инспектор Емил Владимиров. Беше обсъден график за провеждане на срещи по общините с кметовете на населени места, кметски наместници, председатели на земеделски кооперации и сдружения, арендатори на земеделски земи, началници на РПУ и на районните служби на пожарна безопасност в областта.
Пернишка област е на четвърто място в страната по броя на пожарите в горски масиви и на осмо при заплаването на сухи треви и отпадъци от началото на годината до сега, каза комисар Видоловски. Причините за огнените стихии е засушаването и повишаване на средната дневна температура. Започна масово почистване на дворове и вилни имоти за отпадъци и безотговорно палене на сухи треви, пасища и земеделски земи. От 1 януари до 20 март т.г. структурните звена на РЗ ПБЗН са участвали в ликвидирането на 330 пожара. В резултата на огъня в областта са опожарени около 200 000 дка стърнища и треви. През същия период на миналата година са били регистрирани
само 97 пожара на сухи треви и отпадъци. Значителен е броят на запалванията, за които РЗ ПБЗН не са получавали съобщения, тъй като той се подава, когато огънят застрашава горски масиви, жилищни и стопански сгради. Само при 22 броя от тези пожари поради късно съобщаване горенето е обхванало горски масиви. В резултат на това през периода са унищожени общо 256,3 дка иглолистни гори, 15 дка широколистна и 10 дка смесена гора. На първо място по брой на пожари е Община Перник с 155 броя, на второ-Община Радомир с 49, а на трето е Община Радомир с 49 пожара. Следват Община Брезник, в която са възникнали 49 пожара, Община Земен с 24 пожара и Община Трън с 39 пожара. В Община Ковачевци са горели само 14 пожара От 20 март до вчера в областта са възникнали още 13 пожара на сухи треви, каза още комисар Видоловски.
След обсъждането на мерките за предотвратяване на огнаната стихия и на графика за провеждането на срещи в 6-те общини на областта, директорът на на Областната дирекция на полицията комисар Димитър Шереметев предложи на разговорите да присъстват и нарушителите, които са заловени да палят. Те да бъдат предупредени, че към тях ще се приложи цялата строгост на Закона на МВР. Кметът на Община Перник инж. Антоанета Георгиева постави остро проблемът с финасовото обезпечеване на мероприятията, които градоначалниците трябва да предприемат във връзка със сформирането на гасачески групи и оборудването им с инвентар. Тя подчерта, че в горските масиви няма просеки, което затруднавя гасенето на евентуални пожари.


Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система