Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 21.05.2007 г.
Слаба активност демонстрираха перничани във вота за евродепутати
6 жалби вдигнаха на крак РИК
Слаба активност демонстрираха перничани във вота за евродепутати
Юлия КУЛИНСКА
   В сънливия и дъждовен неделен ден голяма част от перничани предпочетоха да останат по домовете си, отколкото да отидат до урните и да гласуват за народни представители в Европейския парламент. Избирателната активност в 14 пернишки многомандатен регион беше 20.09 на сто. Общият брой на гласоподователите от 124 598 души, включени в предварителните 272 броя избирателни списъци, нарастна на 125 058. На територията на областта работеха 278 секционни избирателни комисии. Със свое решение от 19 май, Районната избирателна комисия, след постъпили молби от кметовете на общините Брезник и Радомир, е закрила секция №5 и секция №52 поради наличие на по-малко от 20 избиратели. Вчера жителите на областта гласуваха за първи път за 18 български евродепутати, които ще представят България в Европарламента. Те можеха да избират между кандидатите на 14 партии, коалиции и инициативни комитети и между двама независими кандидати. Изборният ден започна нормално и спокойно. На места се наложи промяна в съставите на СИК, но в 6.00 часа всички секции отвориха врати и посрещнаха първите избиратели.
До обяд в Перник беше регистрирана най-ниската избирателна активност. До 10.00 часа тя беше 1,8 на сто или 1631 души, а до 13.00 часа тя "скочи" на 6.47 на сто или 5 883 човека. За региона активността в ранния следобяд беше 8, 01 процента. Към 17.00 часа избирателната активност скочи два пъти. За региона тя стана 15.30 процента или 11 849 души бяха употребили правото си вот. Най-много, 573 от общо 1 552 избиратели или 36.92 на сто, бяха гласувалите в Ковачевци. Най-нисък, 13.03 процента остана резултатът в Перник. След приключване на изборния ден резултатите сочат, че 19,9 на сто от перничани са дали гласа си в евровота. За Радомир той е 20.02 на сто, за Брезник - 28,03 на сто, за Трън - 40.00 на сто, за Земен - 30.00 на сто и за Ковачевци -43.4 процента. Общо избирателната активност в региона е била 22,9 на сто или 26 131 души са гласували на първите евроизбори у нас.
"Най-скъпа" за перничани се оказа бюлетината на Земеделския народен съюз с номер 9. Граждани коментираха, че зад нея стоят хора, които нямат нищо общо със земеделската идея, но изборите на евродепутати са репетиция за местните избори, когато планират ЗНС да им бъде "ракета-носител" на регистрацията. В редакцията на вестника телефоните се нажежиха от позвънавания, с които хората сигнализираха за продажба на бюлетина №9. Мизата била от 20 до 50 лева. Може би затова кварталите с масирано ромско населения бяха най-активните при гласуването. Това можеше да се забележи с просто око и при посещението в секционните избирателни секции в районите на града. В кварталите "Рудничар", "Караманица", "Марина Бара", "Хумни дол" още от рано сутринта мургавите ни съграждани бяха обсадили входовете на сградите, където бяха разположени СИК-овете.
Първи подадоха протоколите представителите на 138 секция, която се намира в Профилакториума. Минути след тях в РИК пристигнаха и изборните книжа от 136 секция, организирана в МБАЛ "Рахила Ангелова". Общо 4 бяха СИК-овете, в които стационарно настанените болни имаха право дададат гласа си.
Униформените са съставили 4 акта за сервиране на алкохол в нарушение на заповедта на кмета на Община Перник инж. Антоанета Георгиева. При проверките те са установили, че в две заведения в центъра на града ни и два обекта в кв. "Тева" на клиенти се предлага пиене.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система