Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 29.05.2007 г.
Новата европейска визия на Ларгото представи кметът Антоанета Георгиева
Радомирци грабнаха голямата награда на фестивала "Разказвачи"
Новата европейска визия на Ларгото представи кметът Антоанета Георгиева
Юлия КУЛИНСКА
   Проект за благоустройството и паркоустройството на центъра на Перник представиха на пресконференция вчера кметът на Община Перник инж. Антоанета Георгиева и заместникът й инж. Любомир Тасев. Общественото обсъждане на идейния проект и предложенията, които кметската управа предлага за новата визия на централната градска част ще се проведе на 30 май, сряда, от 17.30 часа в конферентната зала на Двореца на културата. Пернишкият градоначалник кани изключително настойчиво всички перничани да участват в дискусията за бъдещето на нашия град и да споделят своите мнения и идеи за това как биха искали да изглежда градският площад и прилежащите му части в един наистина европейски областен център.
Преди близо три години и половина като екип си поставихме задача, свързана с разработването на идея за благоустройство и паркоустройство на центъра на Перник и вече имаме готовността като идеен проект да представим на перничани нашето виждане за това, каза инж. Георгиева. Надявам се повече наши съграждани да присъстват на обсъждането, защото проектът, който предлагаме ще бъде изключително важен за години напред за Перник. Той отговаря на вижданията какво се случва с централната ни градска част във времето, в което градът ни се развива по съвсем друг начин. Проектирането и изграждането на градския площад е станало в края на 70-те и началото на 80-те години от миналия век и за времето си той е отговарял на развитието на града съобразно условията тогава. След повече от 20 години Перник има съвсем различно развитие и централната му градска част се насища с много нови идеи и ние считаме, че следва съвсем сериозно да помислим по впроса какво да направем с него. На никого не му е приятно напоследък да минава през площада ни и в района около основните адиминстративни сгради. Непрекъснато през годините търсим отговор какво трябва да се случи с Мемориалния комплекс, как да се организират паркоустройствените решения, така че централната градска част да получи приветлива визия, как да бъдат изградени пешеходните връзки и как да се реши един много важен проблем с траспорта по отношение на улицата, минаваща покрай хотел "Струма". Решенията, които проектантският екип от Бюро за ПП "Паркархитект" предлага на вниманието на перничани е плод на предварително обсъждане на задачите и идеите, които сме споделили с тях. Изграждането на ЦГЧ не е самоцел, а трябва да отговаря на интересите на хората, които живеят в града. Тази част е безлюдна особено вечер, а би трябвало да се насити с живот, защото такова е предназначението на площадното пространство. То би трябвало да бъде място, където хората се събират, празнуват, общуват помежду си. Най-революционното решение, на което ние се спряхме е свързано с осъществяването на пешеходна връзка между улица "Търговска" и цялото площадно решение. То е свързано със слизането на движението на автомобилите под земята в района под хотел "Струма" и оформянето на пешеходна зона, която се свръзва логично с улиците"Търговска" и "Миньор", каза още инж. Георгиева.
Друга част от идейния проект е свързана с бъдещата визия на запазената част от Мемориалния комплекс. Предлага се обрушената конструкция да бъде оформена като "зелен хълм-призма", което е алегория на рекултивацията на мините и преход между амфитеатралния централен площад и подходът към съседния парк. Проектът предлага и подмяна на амортизираната декоративна настилка, натрошената инфраструктура и част от праковите елементи на самия площад. Според него ще бъде прокарана нова надлъжна алея с дървета, с които се повишава екологичният пешеходен комфорт. Помислено е и за реконструкция на алеите и елементите на градината около паметника на Кракра Пернишки, както и за откриване на пространството около храма "Св. Иван Рилски" чрез лъчева композиция от настилки и елементи, които ще открият църквата.
След общественото обсъждане, предстои да започне изработването на работни проекти, които ще бъдат готови в края на следващата година. Тогава ще стане ясна и стойността на бъдещите строителни работи. Идейният проект ще бъде реализиран поетапно във времето като всичко зависи от бъдещото намиране на пари за това.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система