Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 20.05.2002 г.
В Долна Диканя чакат министър Дикме
Само 350 лева ще върнат щастието на едно дете
Падат обвиненията срещу един от задържаните в Люлин
Само ТЕЦ “Бобов дол” купува от “Св. Анна”
В Долна Диканя чакат министър Дикме
Красимира СТОЙНЕВА
   В събота сутринта недоволните от строителството на асфалтова база за бившето селскостопанско летище в Долна Диканя се събраха на протестен митинг, на който бяха поканили областния управител Димитър Колев, зам.-кмета на Радомир инж.Георги Петров. Те заплашваха, че ако строителството от македонската фирма “Маврово” не спре, ще преградят магистралата и ще спрат движението по нея.
Рано сутринта на строителната площадка е дошла депутатката Марианна Асенова, която е поела ангажимента да проучи случая. Заради посещението на зам.-председателя на партия НДСВ в Перник Пламен Панайотов, областният управител не можа да присъства на митинга на долнодиканци. На място пристигна зам.-кметът на Радомир Георги Петров.
Пред насъбралите се недоволни от строителството на асфалтовата база долнодиканци членът на Инициативния комитет Димитър Лямов заяви: “Благодарение на нас строежът временно е спрян. Жалкото е, че изпълнителната власт е подведена и сега сме врагове, а не трябва да е така. Ние настояваме земеделският министър Мехмед Дикме да дойде на място и да се запознае със справедливия ни протест. Ние не сме против реконструкцията на пътя, но сме против замърсяването на околната среда. Ако асфалтовата база бъде построена върху пистата на летището, ще се замърсят 4 000 дка, засяти с пшеница”. Съгласни сме да ни благоустроят селото, но не и да ни отровят”. “Ние не сме против базата, а сме против да се строи на това място, сред полето”, включи се в протеста и местният жител Иван Пчеларов. “Това село е напълно изоставено. От 1 май като ни спре водата на ул.”Горнодиканска”, та чак през есента идва. Няма вече училище, селото запустя”, включи се в дебатите и Николина Рашкова.
Зам.-кметът Георги Петров заяви пред насъбралите се, че и той не е съгласен със строителството на базата. Според него по-подходящо е асфалта за рехабилитацията на пътя да се докарва от базите на “Пътстрой”. Така и парите ще остават у нас, а няма да отиват в чужбина. В крайна сметка обаче според него решаваща ще е думата на МОСВ. Ако те преценят, че асфалтовата база няма да замърсява околността, и издадат разрешителни, те са специалистите и ще решат.
Протестиращите приеха обръщение до земеделския министър Мехмед Дикме, в което настояват лично той и Министерския съвт да се намесят за спиране строителството на асфалтовата база. “Вашата бърза намеса ще укрепи вярата ни във Вас и правителството”, пишат долнодиканци. В обръщението е записано още, че на полето с най-плодородна земя е започнало строителството при пълно затъмнение. Асфалтовата база ще бъде заобиколена от всички страни с пшенични блакове, които имало опасност и да бъдат опожарени. Съществувала опасност и от замърсяване на водоизточниците за село Гълъбник.
Междувременно стана ясно, че строителството е спряно от Дирекцията за строителен контрол поради липса на строителни книжа. Не е изготвен доклад за ОВОС.
Гневът на долнодиканци се изля върху кмета Елинчо Колев, който се защити като каза, че и той ще е против строителството, ако се докаже, че дори и педя плодородна земя ще се замърси при работата на базата. “Кой ме е питал мене, та сега всички сте против мен? От един селски кмет нищо не зависи, само го псуват за какво ли не”, защити се той. По време на разпалените спорове Радослав Гаджов обяви, че започва събирането на подписи за освобождаване на кмета от поста му. Това обаче надали ще стане, тъй като Елинчо Колев е избран пряко на изборите.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система